سلامتیعلوم پزشکی

چگونه از گاز گرفتن زبان خود در خواب خودداری کنیم

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۳ میانگین: ۳.۳]

بعد از گاز گرفتن زبانتان حوصله ی گفتن چیزی جز «اوخ» را ندارید. این مشکل رایج بیشتر کودکان را درگیر می کند، اما می تواند بزرگسالان را نیز درگیر کند. در حالی که هیچ آماری از تعداد افرادی که زبان خود را گاز (Biting Your Tongue) می‌گیرند وجود ندارد، کارشناسان می‌گویند این اتفاق برای همه گهگاهی می‌افتد.

بیشتر اوقات هنگام غذا خوردن به طور تصادفی زبان خود را گاز می گیرید. با این حال، گاز گرفتن زبان در هنگام خواب نیز رایج است. تشنج و هر شرایطی که باعث اسپاسم عضلات صورت شود ممکن است منجر به گاز گرفتن زبان در شب شود.

افرادی که زبان خود را گاز می گیرند در معرض خطر ابتلا به زخم، عفونت و بیماری به نام “دالبری یا موج دار” (scalloping) در زبان خود هستند. بنابراین اگر متوجه شدید که زبان خود را گاز می‌گیرید، باید به دنبال درمان باشید.

گاز گرفتن زبان هنگام خواب باعث می‌شود

دلایل مختلفی وجود دارد که چرا ممکن است در خواب زبان خود را گاز بگیرید. وقتی فردی در روز زبان خود را گاز می گیرد، به احتمال زیاد هوشیار است. با این حال، به احتمال زیاد در شب ناخودآگاه زبان خود را گاز می گیرید. در بیشتر موارد، یک بیماری زمینه ای منجر به گاز گرفتن زبان در هنگام خواب می شود.

دندان قروچه

دندان قروچه (Bruxism) یا فشردن دندان (teeth grinding and clenching)، یک مشکل رایج حرکتی است که می تواند شما را در طول خواب تحت تاثیر قرار دهد. اغلب دندان ها و فک ها را درگیر می کند و باعث درد، درد و آسیب می شود. اما دندان قروچه همچنین می تواند باعث شود که فرد زبان و گونه های خود را گاز بگیرد. پزشکان دقیقاً مطمئن نیستند که چه چیزی باعث دندان قروچه می‌شود، اما فکر می‌کنند که ارتباطی با رویا دیدن یا شاید برانگیختن در هنگام خواب دارد.

اسپاسم عضلات صورت

اسپاسم عضلات (muscle spasms) صورت و فک می تواند باعث گاز گرفتن زبان در طول شب شود. این عارضه بیشتر در کودکان دیده می شود و اغلب باعث می شود که چانه در خواب به طور غیرقابل کنترلی بلرزد.

افرادی که این اسپاسم ها را تجربه می کنند قادر به کنترل عضلات صورت و فک خود در هنگام خواب نیستند و اغلب زبان خود را گاز می گیرند. به این وضعیت “faciomandibular myoclonus” نیز گفته می شود.

مصرف مواد مخدر غیرقانونی

MDMA، همچنین به عنوان “مولی” (molly) و اکستازی (ecstasy) شناخته می شود، یک داروی غیرقانونی است که باعث سرخوشی شدید می شود. همچنین به نظر می رسد که باعث دندان قروچه می شود که می تواند باعث آسیب شدید به دندان ها، گونه ها و زبان شود.

در حالی که متخصصان دقیقاً مطمئن نیستند که چه چیزی باعث ایجاد دندان قروچه در افرادی که MDMA مصرف کرده‌اند، چیست، برخی فکر می‌کنند که MDMA ممکن است تمایل به گاز گرفتن یا جویدن را تشدید کند.پژوهش روی موش‌ها نشان می‌دهد که MDMA ممکن است منجر به کاهش توانایی باز نگه داشتن فک‌ها شود.

بیماری لایم

بیماری لایم (Lyme disease) یک بیماری کاملاً شناخته شده نیست. اما به نظر می رسد که باعث ایجاد مشکلاتی در سیستم عصبی مرکزی و رفلکس های بدن می شود. این ممکن است باعث شود که به طور تصادفی زبان یا گونه های خود را گاز بگیرید. سایر علائم بیماری لایم عبارتند از:

  • حساسیت غیر طبیعی به گرما و سرما
  • خستگی
  • لکنت زبان
  • اسهال مکرر
  • بینایی تغییر می کند
  • درد عمومی و گزگز

تشنج های شبانه

تشنج شبانه (Nighttime seizures) یکی از دلایل رایج گاز گرفتن زبان است. افراد مبتلا به صرع (epilepsy) در طول تشنج کنترل بدن خود را از دست می دهند. این ممکن است باعث شود که آنها ناخودآگاه زبان خود را گاز بگیرند. معمولاً گزش در نوک و دو طرف زبان اتفاق می افتد. در حدود ۵۰ میلیون نفر در سراسر جهان صرع دارند

اختلال حرکات ریتمیک

اختلال حرکات ریتمیک (Rhythmic movement disorder) در زمانی که فرد خواب آلود یا خواب است بروز می کند. باعث می شود فرد حرکات بدن را بارها و بارها تکرار کند. بیشتر کودکان تحت تأثیر این بیماری قرار می گیرند. ممکن است باعث شود که آنها صداهای زمزمه، حرکات بدن مانند تکان خوردن و کوبیدن سر، یا غلت زدن تولید کنند. این حرکات ممکن است سریع باشد و ممکن است باعث گاز گرفتن زبان شود.

آپنه خواب

آپنه خواب (Sleep apnea) باعث گاز گرفتن زبان نمی شود، اما گاز گرفتن زبان در بسیاری از افراد مبتلا به آپنه خواب رایج است. این به این دلیل است که افراد مبتلا به آپنه خواب اغلب دارای زبان هایی هستند که به خصوص بزرگ هستند یا ماهیچه هایی در دهان دارند که در طول خواب به طور غیر طبیعی شل می شوند.

شل شدن عضلات و زبان بزرگ می تواند منجر به گاز گرفتن زبان شود. سایر علائم آپنه خواب عبارتند از:

  • خروپف بلند
  • نفس نفس زدن در هنگام خواب
  • سردرد صبحگاهی
  • خواب‌آلودگی مفرط در طول روز

علائم گاز گرفتن زبان هنگام خواب

تشخیص اینکه در هنگام خواب زبان خود را گاز گرفته اید همیشه آسان نیست. با این حال، برخی از علائم وجود دارد که می‌تواند تشخیص گاز گرفتن زبان در شب را آسان‌تر کند. این شامل:

  • خونریزی زبان
  • قرمزی یا تورم زبان
  • درد
  • بریدگی یا علامت روی زبان
  • زخم روی زبان
  • لبه های خام و دلمه ای روی زبان

درمان گاز گرفتن زبان

درمان گاز گرفتن زبان شامل درمان بیماری زمینه ای است.

کسانی که از دندان قروچه خواب یا آپنه خواب رنج می برند ممکن است از پوشیدن محافظ دهان در شب سود ببرند. با یک دندانپزشک یا پزشک در مورد اینکه کدامیک برای شرایط شما بهترین هستند صحبت کنید. آپنه خواب نیز با موارد زیر قابل درمان است:

  • کاهش وزن
  • ترک سیگار (این می تواند دشوار باشد، اما یک پزشک می تواند به شما کمک کند تا یک برنامه ترک سیگار را برای شما پیدا کنید)
  • دستگاه CPAP
  • عمل جراحی

اگر مصرف غیرقانونی مواد مخدر باعث گاز گرفتن زبان در هنگام خواب شود، قطع مصرف دارو معمولاً برای متوقف کردن علائم کافی است. اگر برای ترک دارو به کمک نیاز دارید یا پس از قطع دارو همچنان مشکلات سلامتی دارید، به پزشک مراجعه کنید.

تشنج های شبانه ناشی از صرع بهتر است با داروهای ضد تشنج درمان شوند.

به گفته محققان: کسانی که در شب دچار اسپاسم عضلانی در صورت و فک خود می شوند ممکن است از داروهای ضد تشنج نیز بهره مند شوند.

اکثر کودکان از اختلال حرکت ریتمیک رشد می کنند. با این حال، اگر کودک شما هنگام خواب به خود آسیب رسانده است، باید با متخصص اطفال او صحبت کنید.

افراد مبتلا به بیماری لایم باید به برنامه درمانی پزشک خود پایبند باشند. معمولاً این شامل ترکیبی از آنتی بیوتیک ها و درمان های حمایتی است که به کاهش علائم کمک می کند.

آسیب های زبان معمولاً بدون هیچ مداخله پزشکی به سرعت بهبود می یابند. با این حال، اگر متوجه زخم، قرمزی، خونریزی بیش از حد، چرک یا پارگی شدید، باید به دنبال مراقبت های پزشکی باشید.

گاز گرفتن زبان در پیشگیری از خواب

اگر قبلاً در طول خواب گاز گرفتن زبان را تجربه کرده اید، کارهایی وجود دارد که می توانید برای جلوگیری از وقوع آن در آینده انجام دهید.

مطالعه خواب

همانطور که در بالا ذکر شد، برای درمان گاز گرفتن زبان باید هر گونه بیماری زمینه‌ای را که باعث ایجاد مشکل می‌شود، درمان کنید. درخواست از پزشک برای توصیه به متخصصی که بتواند مطالعه خواب را انجام دهد، یکی از راه‌های حل مشکل شماست.

این شامل گذراندن یک تا دو شب در یک مرکز خواب است. در آنجا یک متخصص خواب برخی از عملکردهای بدن شما را با الکترود و مانیتور ثبت می کند.

ضبط فعالیت امواج مغزی، حرکت چشم، تون ماهیچه ای، ریتم قلب و ضربان تنفس ممکن است به پزشک کمک کند تا مشخص کند چه چیزی باعث گاز گرفتن زبان شما شده است. سپس آنها می توانند درمانی مناسب برای شما را توصیه کنند.

محافظ دهان

برای بسیاری از افرادی که زبان خود را گاز می گیرند، استفاده از محافظ دهان می تواند از آسیب های بعدی جلوگیری کند. از آنجایی که دهان هر فرد متفاوت است، با یک دندانپزشک یا پزشک صحبت کنید که کدام نوع محافظ دهان برای شما مناسب است. ممکن است بخواهید یک محافظ دهانی سفارشی تهیه کنید که کاملاً متناسب با دندان های شما باشد. یا ممکن است یک نسخه ارزان‌تر و غیر سفارشی خریداری کنید.

استرس را کاهش دهید

یکی از دلایل اصلی دندان قروچه در شب که منجر به گاز گرفتن زبان می شود، استرس است. برای کاهش خطر گاز گرفتن زبان، باید روی کاهش استرس خود در طول روز تمرکز کنید. اگر احساس می‌کنید کمتر از آنچه می‌خواهید احساس آرامش می‌کنید، شاید برخی از تکنیک‌های آرامش‌بخشی مانند تنفس عمیق، مدیتیشن یا یوگا را امتحان کنید.

از داروهای غیرقانونی استفاده نکنید

از داروهای غیرقانونی، از جمله MDMA که خطر ابتلا به دندان قروچه را افزایش می دهد، اجتناب کنید. هر چه دوز و دفعات استفاده از MDMA شما بیشتر باشد، احتمال بروز عوارض جانبی منفی بیشتر خواهد بود.

داروها

اگر از داروهای ضد تشنج استفاده می‌کنید، مطمئن شوید که داروهای خود را طبق دستور مصرف می‌کنید می‌تواند به جلوگیری از تشنج و گاز گرفتن زبان کمک کند. اگر در حین مصرف دارو متوجه شدید که همچنان دچار تشنج یا گاز گرفتن زبان می شوید، با پزشک خود در مورد تنظیم دوز مصرفی خود صحبت کنید.

نکته و ایده

همه گهگاهی زبان خود را گاز می گیرند. با این حال، کسانی که در طول خواب به طور مکرر زبان خود را گاز می گیرند، اغلب دارای بیماری های زمینه ای هستند که باید برای کاهش علائم درمان شوند. درمان گاز گرفتن زبان شامل رسیدگی به شرایط موجود، مانند آپنه خواب و صرع است.

اگر مطمئن نیستید که چه چیزی باعث گاز گرفتن زبان شما شده است، می توانید در مطالعه خواب شرکت کنید. با یک پزشک در مورد چگونگی دریافت آن و اینکه چگونه ممکن است برای خواب شما مفید باشد، صحبت کنید.

منابع


 

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر
منبع
www.healthline.com

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا