سلامتیعلوم پزشکی

لسیتین؛ فسفاتیدیل کولین چیست و چگونه استفاده می شود

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۲ میانگین: ۵]

فسفاتیدیل کولین (Phosphatidylcholine: PC) یک فسفولیپید (phospholipid) متصل به یک ذره کولین است. فسفولیپیدها حاوی اسیدهای چرب (fatty acids)، گلیسرول (glycerol) و فسفر (phosphorous) هستند.

بخش فسفر ماده فسفولیپید – لسیتین – از PC ساخته شده است. به همین دلیل، اصطلاحات فسفاتیدیل کولین و لسیتین اغلب به جای یکدیگر استفاده می شوند، اگرچه آنها متفاوت هستند. غذاهای حاوی لسیتین (lecithin) بهترین منابع غذایی PC هستند.

اگرچه رایانه شخصی به طور سنتی برای حمایت از سلامت مغز استفاده می شود، اما می تواند از عملکرد کبد نیز پشتیبانی کند و سطح کلسترول را کنترل کند. برای دانستن آنچه که تحقیقات در مورد فواید این مکمل غذایی می گوید، ادامه مطلب را بخوانید.

۱. می‌تواند به تقویت عملکرد شناختی کمک کند

با توجه به مطالعه ۱۹۹۵ بر روی موش‌های مبتلا به زوال عقل مکمل PC می تواند انتقال دهنده عصبی استیل کولین را در مغز افزایش دهد. همچنین ممکن است حافظه را بهبود بخشد. این مطالعه نشان داد که موش های بدون زوال عقل، علیرغم افزایش سطح استیل کولین، هیچ افزایش حافظه ای نداشتند.

مطالعه‌ای در سال ۲۰۰۱ نشان داد که تغذیه موش‌ها با رژیم غذایی غنی از PC و ویتامین B-12 نیز تأثیر مثبتی بر سلامت مغز دارد. اگرچه این نتایج امیدوارکننده هستند، اما مطالعات بیشتری مورد نیاز است.

تحقیقات ادامه یافت و یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ نشان داد که سطح فسفاتیدیل کولین به طور مستقیم با بیماری آلزایمر مرتبط است.

۲. ممکن است به ترمیم کبد کمک کند

شناخته شده است که رژیم غذایی پرچرب بر کبد تأثیر منفی می گذارد. ممکن است باعث بیماری کبد چرب غیر الکلی یا سیروز کبدی شود. طبق یک مطالعه در سال ۲۰۱۰، PC به کاهش چربی هایی که می تواند منجر به کبد چرب (لیپیدهای کبدی) شود در موش هایی که از رژیم غذایی پرچرب تغذیه شده بودند، کمک کرد.

مطالعه دیگری بر روی موش ها بررسی کرد که آیا بازگرداندن سطوح بالای PC به حالت عادی به پیشگیری از بیماری کبد چرب غیر الکلی کمک می کند. این مطالعه نشان داد که به جلوگیری از تجمع چربی در کبد کمک می کند. با این حال، از بیماری کبد چرب غیرالکلی جلوگیری نکرد.

۳. ممکن است به محافظت در برابر عوارض جانبی دارو کمک کند

برخی از داروها، مانند داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs)، با استفاده طولانی مدت می توانند عوارض جانبی شدید گوارشی ایجاد کنند. این شامل درد معده، خونریزی معده و سوراخ شدن روده است.

با توجه به مطالعه ۲۰۱۲ استفاده طولانی مدت از NSAID ممکن است لایه فسفولیپیدی دستگاه گوارش را مختل کند. این ممکن است باعث آسیب به دستگاه گوارش شود. تحقیقات نشان داده است که رایانه شخصی ممکن است به جلوگیری از آسیب گوارشی مرتبط با NSAID کمک کند.

۴. ممکن است به کاهش علائم کولیت اولسراتیو کمک کند

کولیت اولسراتیو باعث التهاب در دستگاه گوارش می شود. همچنین ممکن است باعث ایجاد زخم شود. طبق یک مطالعه در سال ۲۰۱۰، افراد مبتلا به کولیت اولسراتیو اغلب سطح PC در مخاط روده خود کاهش می یابد. مکمل ممکن است به محافظت از لایه مخاطی دستگاه گوارش و کاهش التهاب کمک کند.

۵. ممکن است لیپولیز را تقویت کند

لیپولیز تجزیه چربی در بدن است. چربی بیش از حد ممکن است باعث ایجاد لیپوم شود . لیپوم ها تومورهای چربی دردناک و خوش خیم هستند. اکثر آنها با جراحی برداشته می شوند.

با توجه به مطالعه ۲۰۱۴ تزریق PC به لیپوم می‌تواند سلول های چربی آن را بکشد و اندازه آن را کاهش دهد. مطالعات بیشتری برای تعیین ایمنی طولانی مدت این درمان مورد نیاز است.

۶. ممکن است به حل کردن سنگ‌های صفراوی کمک کند

سنگ های صفراوی رسوبات سختی در کیسه صفرا هستند. آنها معمولا از کلسترول حل نشده یا بیلی روبین ساخته شده اند. اگر درمان نشوند، ممکن است در مجاری صفراوی گیر کرده و باعث درد شدید یا پانکراتیت شوند.

طبق مطالعه‌ای در سال ۲۰۰۳، مکمل‌های PC باعث کاهش تشکیل سنگ‌های صفراوی کلسترول در موش‌هایی شد که از رژیم غذایی با کلسترول بالا تغذیه شده بودند. این مطالعه نشان داد که وقتی سطح PC افزایش می یابد، سطح اشباع کلسترول کاهش می یابد.

نحوه استفاده

برندهای بسیاری از رایانه های شخصی برای انتخاب وجود دارد، اما همه آنها برابر نیستند. از آنجایی که مکمل ها به خوبی تنظیم نشده اند، دانستن اینکه آیا محصولی با کیفیت بالا دریافت می کنید می تواند چالش برانگیز باشد.

شما باید برندی را انتخاب کنید که:

  • در یک مرکز GMP (روش های تولید خوب) ساخته شده است
  • با مواد خالص ساخته شده است
  • حاوی مواد افزودنی کم یا بدون
  • مواد فعال و غیر فعال را روی برچسب لیست می کند
  • توسط شخص ثالث تست شده است

هیچ توصیه دوز استاندارد شده ای برای PC برای اکثر شرایط وجود ندارد. دوز معمول ۸۴۰ میلی گرم تا دو بار در روز است، اما همیشه باید دوز ارائه شده روی محصول را موکول کنید. پزشک شما همچنین می تواند به شما در تعیین دوز ایمن برای شما کمک کند.

عوارض جانبی و خطرات احتمالی

برای کاهش خطر عوارض جانبی، با کمترین دوز ممکن شروع کنید و به تدریج تا رسیدن به دوز کامل ادامه دهید. حتما از دستورالعمل های سازنده یا دستورالعمل های پزشک خود پیروی کنید.

PC خوراکی ممکن است باعث تعریق بیش از حد شود و مصرف بیش از ۳۰ گرم در روز ممکن است باعث شود:

  • اسهال
  • حالت تهوع
  • استفراغ

تزریق مستقیم کامپیوتر شخصی به تومور چربی ممکن است باعث التهاب شدید یا فیبروز شود. همچنین ممکن است باعث شود:

  • درد
  • سوزش
  • خارش
  • کبودی
  • ادم
  • قرمز شدن پوست

مصرف PC با یک مهارکننده AChE، مانند دونپزیل (Aricept) یا تاکرین (Cognex)، ممکن است سطح استیل کولین را در بدن افزایش دهد. این ممکن است باعث عوارض جانبی کولینرژیک شود، از جمله:

  • تشنج
  • ضعف عضلانی
  • ضربان قلب آهسته
  • مشکلات تنفسی

مصرف PC با داروهای کولینرژیک یا آنتی کولینرژیک نیز ممکن است بر اثربخشی آنها تأثیر بگذارد.

PC برای زنان باردار یا شیرده ثابت نشده است و بنابراین توصیه نمی شود.

کلام پایانی

PC به پشتیبانی از بسیاری از عملکردهای بدن شما کمک می کند، از متابولیسم چربی گرفته تا حفظ ساختار سلولی. شما می توانید از غذاهایی مانند تخم مرغ، گوشت قرمز و غلات به اندازه کافی دریافت کنید و منابع غذایی بهترین انتخاب اول هستند. مکمل ها گزینه دوم هستند. پس از انجام تحقیقات در مورد شهرت و کیفیت، نام تجاری خود را انتخاب کنید، زیرا مکمل ها توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده تنظیم نمی شوند.

مکمل های PC به صورت کپسول و مایع بدون نسخه در دسترس هستند. تصور می‌شود زمانی که طبق دستورالعمل برای دوره‌های زمانی کوتاه استفاده شوند، ایمن هستند. PC تزریقی باید توسط یک متخصص بهداشت تجویز شود.

اگر می خواهید رایانه شخصی را به برنامه روزانه خود اضافه کنید، با پزشک خود صحبت کنید. آنها می توانند شما را در مورد مزایا و خطرات فردی شما راهنمایی کنند و همچنین به هر سوالی که ممکن است داشته باشید پاسخ دهند. 

منابع

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر
منبع
www.healthline.com

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا