سلامتیعلوم پزشکی

پشه ها: خطرناک ترین حیوان روی زمین

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۰ میانگین: ۰]

پشه ها () انسان را با ویروس زیکا (Zika virus)، تب زرد (yellow fever)، تب دانگ (dengue)، مالاریا (malaria) و سایر بیماری ها آلوده می کنند. چرا آنها اینقدر خطرناک هستند و در مورد آن چه می شود؟

پشه‌ها برای قرن‌ها انسان‌ها را فریب داده‌اند و باعث گسترش بیماری و مرگ میلیون‌ها نفر شده‌اند. آخرین بلایی که پشه آورده‌اند ویروس زیکا است.

دکتر عمر اکبری، استادیار حشره شناسی در مرکز تحقیقات ناقل بیماری در دانشگاه ریورساید کالیفرنیا، گفت: پشه ها شاید خطرناک ترین حیوانات جهان باشند. آنها ناقل اولیه بیماری‌های بزرگ انسانی مانند تب زرد، مالاریا و تب دنگی هستند که با هم صدها میلیون انسان را در سراسر جهان آلوده می کنند و سالانه میلیون ها نفر را می کشند.

وی افزود: سازمان جهانی بهداشت گزارش می دهد که در حال حاضر بیش از ۵۰ درصد جمعیت جهان در معرض خطر بیماری های منتقله از طریق پشه هستند.

زیکا و سایر بیماری های منتقله از طریق حشرات هر هفته با گزارش های جدید به سرعت در حال حرکت هستند.

در ۲ فوریه، تگزاس یک مورد عفونت زیکا را گزارش کرد که به جای نیش پشه، از طریق رابطه جنسی منتقل شد. بیمار پس از تماس جنسی با فردی که از ونزوئلا بازگشته بود، جایی که ویروس در حال گسترش است، آلوده شد.

در ۹ فوریه، جزیره بزرگ هاوایی برای مقابله با شیوع تب دنگی که توسط پشه های آلوده منتشر می شود، وضعیت اضطراری اعلام کرد. از اکتبر، ۲۵۰ مورد در این جزیره تایید شده است.

مبارزه با پشه‌ها سخت است

اکبری گفت: روش های فعلی پیشگیری از بیماری های منتقله از طریق پشه بسیار ناکارآمد است.

در حالی که تحقیقات مهم پشه در آزمایشگاه‌های دانشگاه در حال انجام است، مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های ایالات متحده (CDC) نیز درگیر جنگ جهانی علیه بیماری‌های تهدید کننده زندگی هستند.

دکتر لایل پترسون، MPH، مبارزه CDC با بیماری های منتقله از حشرات را رهبری می کند. پترسون مدیر بخش بیماری های ناقل در مرکز ملی بیماری های عفونی نوظهور و زئونوز در کلرادو است.

این مرکز از مأموریت CDC برای محافظت از مردم آمریکا در برابر پاتوژن های باکتریایی و ویروسی عجیب و غریب و خانگی که توسط پشه ها، کنه ها، کک ها و سایر ناقل ها منتقل می شوند، پشتیبانی می کند.

پترسون گفت که ویروس زیکا در اواسط قرن بیستم در آفریقا کشف شد. 

او گفت: “در سال ۱۹۴۷، ویروس برای اولین بار از یک میمون رزوس که در جنگل زیکا اوگاندا یافت شد، جدا شد.” “قبل از سال ۲۰۰۷، حداقل ۱۴ مورد از بیماری ویروس زیکای انسانی در ادبیات ثبت شده بود، اگرچه موارد دیگری نیز احتمالا رخ داده و منتشر نشدند.”

پشه‌ها انتقال دهنده‌های موثری هستند

از زمانی که زیکا برای اولین بار در سال ۲۰۱۵ در برزیل گزارش شد، موارد ابتلا در ۲۴ کشور یا منطقه گسترش یافته است. این ویروس به سرعت در حال گسترش است زیرا پشه‌ها حتی از مگس‌ها ناقل بیماری‌ها موثرتر هستند.

پیترسون گفت: «پشه‌ها عوامل ایجادکننده بیماری را منتشر می‌کنند، نه بیماری را. آنها مردم را گاز می گیرند تا خون مصرف کنند. تغذیه به پشه اجازه می دهد تا تخم تولید کند. هنگام تغذیه، پشه مانند سوزن پوست را سوراخ می کند و بزاق را به پوست فرد تزریق می کند. این اجازه می دهد تا عامل ایجاد کننده بیماری – به عنوان مثال، ویروس زیکا – وارد سایت شود.» 

پترسون گفت: با این حال، تنها بخش کوچکی از گونه‌های مگس انسان را نیش می‌زند. هنگامی که مگس می‌گزد، زخم ایجاد می کند و خون را از محل می نوشد.

پیترسون توضیح داد: «وقتی مگس نیش می‌زند، مستقیماً مانند پشه بزاق را به داخل نیش تزریق نمی‌کند. برخی از بیماری ها توسط مگس ها منتقل می‌شوند. اما از آنجایی که عادات تغذیه مگس با عادات نیش پشه متفاوت است، عوامل بیماری زا کمتری از طریق نیش مگس منتقل می شوند.» 

از آنجایی که پشه‌ها پرواز می‌کنند، می‌توانند سریع‌تر از بیماری‌هایی مانند ابولا که از فردی به فرد دیگر منتقل می‌شود، بیماری را گسترش دهند.

استفاده از ژن ها برای مبارزه با پشه ها

ویروس زیکا و سایر بیماری‌های مرگبار بزرگ تنها توسط یکی از ۳۵۰۰ گونه پشه در جهان منتشر می‌شوند.

تحقیقات اکبری بر روی پشه ببر آسیایی Aedes aegypti که در ایالات متحده رایج است، متمرکز است. این ناقل اصلی دنگی، چیکونگونیا، تب زرد و زیکا است.

اکبری می‌خواهد ژن‌هایی را در جمعیت پشه‌ها معرفی و منتشر کند که از انتقال یک عامل بیماری‌زا به نسل بعدی حشرات جلوگیری کند. او گفت که از نظر تئوری، این امر باید انتقال ویروس را کاهش دهد و در نتیجه عفونت ها یا مرگ و میرها را کاهش دهد.

اکبری گفت: «برای آزمایش این فرضیه، ابتدا به درک وسیعی از بیولوژی پشه نیاز داریم که بتوانیم از آن برای توسعه استراتژی‌های مبتنی بر ژن برای مهندسی پشه‌هایی که در برابر عوامل بیماری‌زا مقاوم هستند، استفاده کنیم.» 

سپس باید پشه هایی را مهندسی کنیم که در برابر انواع عفونت ها مقاوم باشند. در نهایت، ما نیاز به توسعه ابزارهایی داریم تا به سرعت این ژن‌های توسعه‌یافته در آزمایشگاه را به جمعیت پشه‌های وحشی هدایت کنیم.»

او گفت که با هم، این رویکرد به طور قابل تصور می تواند پایه ای را فراهم کند که پتانسیل ایجاد انقلابی در کنترل ناقل پشه ها را دارد.

کار اکبری در آزمایشگاه دانشگاه UC Riverside توسط جایزه انتقال شغلی موسسه ملی سلامت، کمک مالی هیئت گیلاس کالیفرنیا و یک کمک مالی خصوصی حمایت می شود.

او گفت: “ما یک آزمایشگاه کاملاً جدید هستیم، اما امیدواریم تا اوایل سال ۲۰۱۷ به نتایجی دست پیدا کنیم”.


 

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر
منبع
www.healthline.com

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا