گردش مواد در بدن؛ ساختار و عملکرد قلب؛ زیستشناسی
آزمون شامل ۲۵ پرسش است.
سلام و درود
«تکرار مادر مهارتهاست»
در راستای افزایش مهارت شما آزمونهای متنوع و زیادی از خط به خط این گفتار برای شما آماده شده است. هر آزمون دارای ۱۰ سوال ۲ گزینهای است.
برای تثبیت مطلب در حافظه و یادگیری هر چه بیشتر مطلب، در آزمونهای آنلاین «آیندهنگاران مغز» شرکت کنید.
برای شرکت در انواع آزمونهای آنلاین «گفتار ساختار و عملکرد قلب» بر لینک زیر کلیک کنید:
کتاب الکترونیکی پرسشهای دو گزینهای
پرسشهای دو گزینهای و خط به خط گفتارهای زیستشناسی چیست و گسترهٔ حیات؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
کتاب الکترونیکی تعمیق و تثبیت یادگیری زیستشناسی
پرسشهای جاهای خالی و خط به خط گفتار زیستشناسی چیست؛ برای دانلود اینجا کلیک کنید.
برای مشاهده «کتاب الکترونیکی» کلیک کنید.
ویرایش بر اساس کتاب ۱۴۰۲
گردش مواد در بدن
شاید شما هم این جملات را شنیده باشید: شخصی پس از مراجعه برای رگنگاری (آنژیوگرافی)، متوجه شده که تعدادی از رگهای تاجی (کرونر) قلبش گرفته است و باید عمل کند. آزمایش خون نشان داد که چربی خونم بالا اما خونبّهر (هماتوکریت) طبیعی است؛ قلب مصنوعی راهی برای حفظ زندگی افرادی است که قلب آنها از کار افتاده.
منظور از رگنگاری، رگهای تاجی، قلب مصنوعی و خونبّهر چیست؟ آیا همهٔ جانداران گردش مواد دارند؟ گردش مواد در انسان با بقیهٔ مهرهداران چه تفاوتی دارد؟ در این فصل با آشنایی بیشتر با دستگاه گردش مواد در انسان و بعضی جانوران، پاسخ بسیاری از پرسشها را خواهید یافت.
گفتار ۱. قلب
در سالهای گذشته آموختید که دستگاه گردش مواد در انسان، از قلب، رگها و خون تشکیل شده است. در شکل ۱، بخشهای تشکیل دهنده قلب و رگهای متصل به آن را میبینید.
شکل ۱- قلب و رگهای متصل به آن
واژهشناسی
تاجی (Coronary / کرونر)
کلمه کرونر به معنای تاجی است و به رگهای غذادهنده قلب گفته میشود.
با گردش خون عمومی و ششی آشنا هستید. با توجه به شکل ۲، مسیر هر کدام را در بدن مشخص، و هدف دو نوع گردش خون را با هم مقایسه کنید.
شکل ۲- گردش خون عمومی و ششی
با توجه به آنچه قبلاً آموختید، در گروههای درسی خود در مورد پرسشهای زیر با همدیگر گفتوگو کنید و پاسخ مناسبی برای آنها بیابید:
ــ هر دهلیز خون را از کجا دریافت میکند؟
ــ هر بطن خون را به کجا میفرستد؟
ــ خون طرف چپ و راست قلب، با هم چه تفاوتهایی دارد؟
ــ چرا ضخامت دیوارهٔ بطنهای چپ و راست با هم متفاوت است؟
تأمین اکسیژن و مواد مغذی قلب
خونی که از درون قلب عبور میکند، نمیتواند نیازهای تنفسی و غذایی قلب را برطرف کند. خون مورد نیاز قلب با رگهای ویژهای به نام سرخرگهای تاجی (کرونری) که از آئورت منشعب شدهاند، تأمین میشود. خونی که در این رگها جریان دارد، پس از رفع نیاز یاختههای قلبی از طریق سیاهرگ تاجی وارد دهلیز راست میشود. بسته شدن سرخرگهای تاجی توسط لخته یا سخت شدن دیوارهٔ آنها (تصلب شرایین)، ممکن است باعث سکته قلبی شود؛ چون در این حالت به بخشی از ماهیچهٔ قلب، اکسیژن نمیرسد و یاختههای آن میمیرند (شکل ۳).
شکل ۳- رگهای تاجی قلب
دریچههای قلب
وجود دریچهها در هر بخشی از دستگاه گردش مواد باعث یک طرفه شدن جریان خون در آن قسمت میشود. در ساختار دریچهها، بافت ماهیچهای بهکار نرفته بلکه همان بافت پوششی است که چین خورده است و دریچهها را میسازد؛ وجود بافت پیوندی در این دریچهها به استحکام آنها کمک میکند. ساختار خاصّ دریچهها و تفاوت فشار در دو طرف آنها، باعث باز یا بسته شدن دریچهها میشود.
بین دهلیز و بطن دریچهای هست که در هنگام انقباض بطن؛ از بازگشت خون به دهلیز، جلوگیری میکند. دریچهٔ بین دهلیز و بطن چپ را دریچهٔ دولختی میگویند، زیرا از دو قطعهٔ آویخته تشکیل شده است. بین دهلیز و بطن راست، دریچهٔ سه لختی قرار دارد. در ابتدای سرخرگهای خروجی از بطنها، دریچههای سینی قرار دارند که از بازگشت خون به بطنها جلوگیری میکنند (شکل ۴).
شکل ۴- دریچههای قلب
بیشتر بدانید
پژواکنگاری قلب (اکوکاردیوگرافی)
با استفاده از پژواکنگاری قلب میتوان نمایی از دیوارههای قلبی، دریچهها و ابتدای سرخرگهای بزرگ را بهدست آورد. در این روش، از امواج صوتی ساده استفاده میشود و هیچگونه پرتو یا موج خطرناکی به فرد انتقال پیدا نمیکند. در نوع سادهٔ پژواکنگاری از زوایای مختلفٍ قلب، تصویری ساده تهیه میشود. در پژواکنگاری دو بُعدی تصویر با جزئیات بیشتری مشخص میشود و برای اندازهگیری اندازهٔ قلب، اجزا و میزان کارایی آنها مورد استفاده قرار میگیرد. پژواکنگاری دوپلر برای اندازهگیری سرعت جریان خون در داخل قلب و رگهـای بـزرگ، تصاویـر رنـگی (قـرمـز و آبـی) ایجاد مـیکند کـه شاید بهترین و دقیقترین روش در ارزیابی ناهنجاریهای مادرزادی قلبی و اشکالات دریچهای باشد.
صداهای قلب
اگر گوش خود را به سمت چپ قفسه سینهٔ کسی بچسبانید یا گوشیپزشکی را روی قفسه سینهٔ خود یا شخصی دیگر قرار دهید، صداهای قلب را میشنوید.
صدای اوّل (پوم) قوی، گنگ و طولانیتر است و به بستهشدن دریچههای دولختی و سه لختی هنگام شروع انقباض بطنها مربوط است. صدای دوم (تاک) واضح و کوتاهتر و مربوط به بستهشدن دریچههای سینی ابتدای سرخرگها و همراه با شروع استراحت بطن است. متخصصان با گوش دادن دقیق به صداهای قلب و نظم آنها، از سالم بودن قلب آگاه میشوند. در برخی بیماریها بهویژه اختلال در ساختار دریچهها، بزرگشدن قلب یا نقایص مادرزادی مثل کامل نشدن دیوارهٔ میانی حفرههای قلب، ممکن است صداهای غیرعادی شنیده شود.
فعالیت ۱
تشریح قلب گوسفند
وسایل و مواد لازم: قلب سالم گوسفند، تشتک تشریح، قیچی، گُمانه (سوند) شیاردار
الف) مشاهدهٔ شکل ظاهری: سطح پشتی، شکمی، چپ و راست قلب را مشخص کنید.
ضخامت دیوارهٔ قلب در بطنها را با هم مقایسه کنید. چرا بطن چپ، دیوارهٔ قطورتری دارد؟
ــ رگهای تاجی را مشاهده و آنها را در جلو و عقب قلب، مقایسه کنید.
ــ در بالای قلب، سرخرگها و سیاهرگها قابل مشاهدهاند. دیوارهٔ سرخرگها و سیاهرگها را با هم مقایسه کنید.
ــ با وارد کردن گُمانه یا مداد به داخل رگها و اینکه به کجا میروند، میتوان آنها را از یکدیگر تمیز داد.
ب) مشاهدهٔ بخشهای درونی قلب
ــ گُمانه را از دهانهٔ سرخرگ ششی به بطن راست وارد کنید. دیوارهٔ سرخرگ و بطن را در امتداد سوند، با قیچی ببرید. با باز کردن آن، دریچهٔ سینی، سهلختی، برآمدگیهای ماهیچهای و طنابهای ارتجاعی را میتوان دید.
ــ به همین روش، سرخرگ آئورت و بطن چپ را شکاف دهید و جزئیات بطن چپ را مشاهده کنید.
ــ در ابتدای سرخرگ آئورت، بالای دریچهٔ سینی، میتوانید دو ورودی سرخرگهای تاجی را ببینید.
ــ با عبور دادن گُمانه از میان دریچههای دولختی و سهلختی به سمت بالا و بریدن دیواره در مسیر گُمانه، می توانید دیوارهٔ داخلی دهلیزها و سیاهرگهای متصل به آنها را بهتر ببینید.
به دهلیز چپ، چهار سیاهرگ ششی و به دهلیز راست، سیاهرگهای زبرین، زیرین و سیاهرگ تاجی وارد میشود. اگر رگهای قلب از ته بریده نشده باشد، با گُمانه بهراحتی میتوان آنها را تشخیص داد.
ساختار بافتی قلب
قلب اندامی ماهیچهای است و دیوارهٔ آن سه لایه دارد (شکل ۵).
داخلیترین لایهٔ آن درونشامه و شامل یک لایهٔ نازک بافت پوششی است که زیر آن، بافت پیوندی وجود دارد. این بافت درونشامه را به لایهٔ میانی یا ماهیچهای قلب میچسباند. درونشامه در تشکیل دریچههای قلب نیز شرکت میکند.
لایهٔ میانی ضخیمترین لایهٔ قلب است که ماهیچهٔ قلب نیز نامیده میشود. این لایه بیشتر از یاختههای ماهیچهای قلبی تشکیل شده است. بین این یاختهها، بافت پیوندی متراکم نیز قرار دارد. بسیاری از یاختههای ماهیچهای قلب به رشتههای کلاژن موجود در این بافت پیوندی متصل هستند. بافت پیوندی متراکم باعث استحکام دریچههای قلبی میشود. بیرونیترین لایهٔ دیوارهٔ قلب برونشامه است. این لایه روی خود برمیگردد و پیراشامه را بهوجود میآورد. برونشامه و پیراشامه از بافت پوششی سنگفرشی و بافت پیوندی متراکم تشکیل شدهاند. بین برونشامه و پیراشامه فضایی وجود دارد که با مایع پر شده است. این مایع ضمن محافظت از قلب، به حرکت روان آن کمک میکند.
شکل ۵_ ساختار بافتی قلب
ساختار ماهیچهٔ قلب
ماهیچهٔ قلبی، ترکیبی از ویژگیهای ماهیچهٔ اسکلتی و صاف دارد. همانند ماهیچهٔ اسکلتی، دارای ظاهری مخطط است. از طرف دیگر همانند یاختههای ماهیچهٔ صاف، بهطور غیرارادی منقبض میشوند. یاختههای آن بیشتر یک هستهای و بعضی دوهستهای اند. یکی از ویژگیهای یاختههای ماهیچهای قلب ارتباط آنها از طریق صفحات بینابینی (در هم رفته) است. ارتباط یاختهای در این صفحات به گونهای است که باعث میشود پیام انقباض و استراحت به سرعت بین یاختههای ماهیچهٔ قلب منتشر شود و قلب در انقباض و استراحت مانند یک تودهٔ یاختهای واحد عمل کند (شکل ۶). البته در محل ارتباط ماهیچه دهلیزها به ماهیچهٔ بطنها، بافت پیوندی عایقی وجود دارد که مانع از انقباض همزمان دهلیزها و بطنها میشود.
شکل ۶- ساختار ماهیچهٔ قلب و ارتباطهای یاختهای آن
شبکه هادی قلب
بعضی یاختههای ماهیچه قلب ویژگیهایی دارند که آنها را برای تحریک خودبهخودی قلب اختصاصی کرده است. پراکندگی این یاختهها بهصورت شبکهای از رشتهها و گرهها در بین سایر یاختههاست که به مجموع آنها شبکه هادی قلب میگویند. یاختههای این شبکه با دیگر یاختههای ماهیچه قلبی ارتباط دارند. در این شبکه پیامهای الکتریکی برای شروع انقباض ماهیچه قلبی ایجاد میشوند و به سرعت در همهٔ قلب گسترش مییابند.
شبکه هادی قلب شامل دو گره و دستههایی از تارهای تخصص یافته برای ایجاد هدایت سریع جریان الکتریکی است. گره اوّل یا گره سینوسی-دهلیزی در دیوارهٔ پشتی دهلیز راست و زیر منفذ بزرگ سیاهرگ زبرین قرار دارد. این گره بزرگتر و شروعکنندهٔ پیامهای الکتریکی است، به همین دلیل به آن پیشاهنگ یا ضربانساز میگویند. گره دوم یا گره دهلیزی-بطنی در دیوارهٔ پشتی دهلیز راست، و در عقب دریچهٔ سهلختی است. ارتباط بین این دو گره از طریق رشتههای شبکه هادی انجام میشود که جریان الکتریکی ایجاد شده در گره پیشاهنگ را به گره دوم منتقل میکند. پس از گره دهلیزی بطنی رشتههایی از بافت هادی که در دیوارهٔ بین دو بطن وجود دارند به دو مسیر راست و چپ تقسیم میشوند و جریان الکتریکی را در بطنها پخش میکنند. در نتیجه پیام الکتریکی به یاختههای ماهیچه قلبی منتقل میشود و بطنها بهطور همزمان منقبض میشوند (شکل ۷).
شکل ۷_ شبکهٔ هادی قلب؛ شبکه هادی به رنگ سبز نمایش داده شده است.
فعالیت ۲
با توجه به شکل بافت گرهی در قلب، اهمیت دو مورد زیر را در کار قلب توضیح دهید:
۱- فرستادن پیام از گره دهلیزی بطنی به درون بطن، با فاصلهٔ زمانی انجام میشود.
۲- انقباض بطنها از قسمت پایین آنها شروع میشود و به سمت بالا ادامه مییابد.
بیشتر بدانید
آزمون ورزش (تست ورزش)
یکی از راههای بررسی عملکرد قلب آزمون ورزش است. در این روش فعالیت راه رفتن و یا دویدن بر روی یک نقاله متحرک، شبیهسازی میشود. فشارخون و نوار قلب فرد را در این حالت اندازهگیری و ثبت میکنند. پزشک متخصص با بررسی و تفسیر نتایج به سالم بودن قلب یا وجود تنگی در رگهای تاجی قلب پیمیبرد و یا انجام روشهای دیگر را توصیه میکند.
چرخهٔ ضربان قلب
قلب تقریباً در هر ثانیه، یک ضربان دارد و ممکن است در یک فرد با عمر متوسط در طول عمر، نزدیک به سه میلیارد بار منقبض شود، بدون اینکه مانند ماهیچههای اسکلتی بتواند استراحتی پیوسته داشته باشد.
استراحت (دیاستول) و انقباض (سیستول) قلب را، که به طور متناوب انجام میشود، چرخه یا دورهٔ قلبی میگویند. در هر چرخه، قلب با خون سیاهرگها پر، و سپس منقبض میشود و خون را به سراسر بدن میفرستد. در هر چرخه، این مراحل دیده میشود (شکل ۸).
۱- استراحت عمومی: تمام قلب در حال استراحت است. خون بزرگ سیاهرگها وارد دهلیز راست و خون سیاهرگهای ششی به دهلیز چپ وارد میشود. زمان: حدود ۰/۴ ثانیه
۲- انقباض دهلیزی: بسیار زودگذر است و انقباض دهلیزها صورت میگیرد و با انجام آن، بطنها به طور کامل با خون پر میشوند. زمان: حدود ۰/۱ ثانیه
۳- انقباض بـطنی: انقبـاض بـطنها صورت میگیرد و خون از طریق سرخرگها به همهٔ قسمتهای بدن ارسال میشود. زمان: حدود ۰/۳ ثانیه
شکل ۸- مراحل چرخهٔ ضربان قلب
فعالیت
با توجه به چرخهٔ ضربان قلب، به موارد زیر پاسخ دهید:
الف) در هر مرحله از چرخهٔ قلبی، وضعیت دریچههای قلبی را بررسی، و باز یا بستهبودن آنها را مشخص کنید.
ب) با توجه به زمانهای مشخص شده در چرخهٔ قلبی، تعداد ضربان طبیعی قلب را در دقیقه محاسبه کنید.
برونده قلبی
حجم خونی که در هر انقباض بطنی از یک بطن خارج و وارد سرخرگ میشود، حجم ضربهای نامیده میشود. اگر این مقدار را در تعداد ضربان قلب در دقیقه ضرب کنیم، برونده قلبی بهدست میآید. برونده قلبی متناسب با سطح فعالیت بدن تغییر میکند و عواملی مانند سوخت و ساز پایهٔ بدن، مقدار فعالیت بدنی، سن و اندازهٔ بدن، در آن مؤثر است. میانگین برونده قلبی در بزرگسالان در حالت استراحت حدود پنج لیتر در دقیقه است.
فعالیت ۴
گفتیم که برونده قلبی در بزرگسالان، در حالت استراحت حدود پنج لیتر در دقیقه است. با توجه به تعداد ضربان قلب در دقیقه، حجم ضربهای را بر حسب میلیلیتر محاسبه کنید.
نوار قلب چه میگوید؟
شاید تا به حال نوار قلب کسی را دیده باشید. منحنی رسم شده، نشانگر چیست؟
یاختههای ماهیچهٔ قلبی در هنگام چرخهٔ ضربان قلب، فعالیت الکتریکی را نشان میدهند. جریان الکتریکی حاصل از فعالیت قلب را میتوان در سطح پوست دریافت و بهصورت نوار قلب ثبت کرد.
نوار قلب شامل سه موج QRS ،P و T است (شکل ۹). فعالیت الکتریکی دهلیزها به شکل موج P و فعالیت الکتریکی بطنها به شکل موج QRS ثبت میشود. انقباض هریک از این بخشها، اندکی پس از شروع فعالیت الکتریکی آن بخش است. موج T اندکی پیش از پایان انقباض بطنها و بازگشت آنها به حالت استراحت ثبت میشود.
بررسی تغییراتی که در نوار قلب رخ میدهد، میتواند به متخصصان در تشخیص بیماریهای قلبی کمک کند.
شکل ۹- نوار قلب
بیشتر بدانید
اسکن قلب
این روش برای تشخیص خونرسانی سرخرگهای تاجی قلب در دو حالت همراه با آزمون ورزش و استراحت انجام میشود. فرد مدتی بر روی نقالهٔ متحرک میدود، سپس یک رادیودارو به یکی از سیاهرگهای او تزریق میشود. دستگاه آشکارساز پرتوهای حاصل از رادیو دارو را بهصورت تصاویر رنگی ثبت میکند. در مرحلهٔ دوم، بدون انجام ورزش به بیمار رادیودارو تزریق و تصویربرداری انجام میشود. تصویرهای دو مرحله را مقایسه و تفسیر میکنند. در این روش، آسیبهای قلبی و تنگی موجود در رگهای آن مشخص میشوند.
» فایل word «گفتار قلب»
» فایل pdf «گفتار قلب»
کتاب زیستشناسی دهم
فصل ۱ـ دنیای زنده
گفتار ۱. زیستشناسی چیست؟
گفتار ۲. گستره حیات
گفتار ۳. یاختـه و بافـت در بـدن انسـان
فصل ۲ـ گوارش و جذب مواد
گفتار ۱. ساختار و عملکرد لولۀ گوارش
گفتار ۲. جذب مواد و تنظیم فعّالیت دستگاه گوارش
گفتار ۳. تنوع گوارش در جانداران
فصل ۳ـ تبادلات گازی
گفتار ۱. سازوکار دستگاه تنفس در انسان
گفتار ۲. تهویۀ ششی
گفتار ۳. تنوع تبادلات گازی
فصل ۴ـ گردش مواد در بدن
گفتار ۱. قلب
گفتار ۲. رگها
گفتار ۳. خون
گفتار ۴. تنوع گردش مواد در جانداران
فصل ۵ ـ تنظیم اسمزی و دفع مواد زائد
گفتار ۱. هم ایسـتایی وکلیهها
گفتار ۲. تشـکیل ادرار و تخلیـۀ آن
گفتار ۳. تنوع دفع و تنظیم اسمزی در جانداران
فصل ۶ ـ از یاخته تا گیاه
گفتار ۱. ویژگیهـای یاختـۀ گیاهـی
گفتار ۲. سامانۀ بافتی
گفتار ۳. ساختار گیاهان
فصـل ۷ـ جـذب و انتقـال مـواد در گیاهـان
گفتار ۱. تغذیـۀ گیاهـی
گفتار ۲. جانداران مؤثر در تغذیۀ گیاهی
گفتار ۳. انتقـال مـواد در گیاهـان
در ادامه خود را بیازمایید:
در ادامه بخوانید:
بارمبندی زیستشناسی دهم ۱۴۰۳-۱۴۰۲
درس زیستشناسی ۱
ارزشیابی از دانش آموزان در این درس به دو صورت مستمر و پایانی انجام میشود.
ارزشیابی مستمر براساس فعالیت های گروهی یا انفرادی دانش آموزان در کلاس یا خارج از کلاس و در طول سال تحصیلی انجام میشود. این ارزشیابی براساس مشاهدات معلم و تعامل بین معلم و دانش آموز در هنگام انجام هر فعالیت و بر اساس عملکرد دانش آموزان در انجام فعالیتها، مانند ارائه گزارش، مشارکت در بحث های گروهی، پاسخ به پرسشهای کتبی و شفاهی انجام میشود.
نمره این ارزشیابی برای هر نوبت (نوبت اول سال و نوبت دوم سال) ۲۰ نمره است.
ارزشیابی پایانی در دو نوبت به صــورت آزمون کتبی انجام میشــود. در نوبت اول ۲۰ نمره از پنج فصــل اول کتاب (تا آخر گفتار ۲ فصل چهار، آخر صفحه ۶۰) است. در نوبت دوم پنج نمره به قسمت اول و ۱۵ نمره به قسمت دوم کتاب اختصاص دارد. بارم بندی فصل ها برای نوبت اول، دوم و شهریور مطابق جدول زیر پیشنهاد میشود.
توجه داشته باشید که طرح پرسش از مطالب مربوط به بیشتر بدانید، واژه شناسی، پاورقیها و پیوست های آخر کتاب در همه آزمونها ممنوع است.
شماره فصل و عنوان | نوبت اول | نوبت دوم |
۱- دنیای زنده | ۴/۵ | ۱ |
۲- گوارش و جذب مواد | ۶ | ۲ |
۳- تبادلات گازی | ۴ | ۱ |
۴- گردش مواد در بدن گفتار ۱ | ۲/۵ | ۱ |
فعالیتها | ۳ | |
۵- گردش مواد در بدن گفتارهای ۲ و ۳ و ۴ | – | ۳/۵ |
۶- تنظیم اسمزی و دفع مواد زائد | – | ۲/۵ |
۷- از یاخته تا گیاه | – | ۴ |
۸- جذب و انتقال مواد در گیاهان | – | ۳ |
فعالیتها | – | ۲ |
جمع | ۲۰ | ۲۰ |
شماره فصل و عنوان | نوبت دوم نهایی، شهریور و دیماه |
۱- دنیای زنده | ۲ |
۲- گوارش و جذب مواد | ۳ |
۳- تبادلات گازی | ۲ |
۴- گردش مواد در بدن | ۳/۵ |
۵- تنظیم اسمزی و دفع مواد زائد | ۱/۵ |
۶- از یاخته تا گیاه | ۳ |
۷- جذب و انتقال مواد در گیاهان | ۲/۵ |
فعالیتها | ۲/۵ |
جمع | ۲۰ |
عالی بود
عالی