سلامتیعلوم پزشکی

نیکوتین چیست؛ مقایسه سیگار، ویپ و قلیان؛ نیکوتین و اسکیزوفرنی

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۰ میانگین: ۰]

نیکوتین چیست؟

نیکوتین یک ترکیب آلی کایرال آلکالوئید است که به طور طبیعی در طبیعت یافت می شود بعضی از گیاهان شامل درصد کمی نیکوتین هستند مانند گوجه فرنگی سیب زمینی بادمجان و فلفل سبز . از نیکوتین به عنوان دارویی برای از بین بردن علائم ترک سیگار استفاده می شود .۰.۶ تا ۳ درصد گیاه خشک شده تنباکو از نیکوتین تشکیل شده است . همچنین نیکوتین در بسیاری از مواد حشره کش ها استفاده می شود . نیکوتین در مقدار کم یک ماده محرک و اعتیاد آور است .
نیکوتین یک سم قوی است که ۲۹ تا ۶۱ میلی گرم از آن می تواند یک انسان بالغ را به کام مرگ بکشاند این در حالی است که کشندگی کوکائین بیشتر از یک گرم می باشد . ماده نیکوتین  و قطران از ماده های اصلی در سیگار میباشد.

تاریخچه نیکوتین

گیاه توتون و تنباکو بومی قاره آمریکا هستند و ۲۰۰۰ سال به عنوان دارو و محرک مورد استفاده قرار گرفته است . مشحص نیست دخانیات چگونه به اروپا رسیده است . اما با این وجود بیشتر مردم به این باورند که کیریستوفر کلمب در هنگام کاوش قاره آمریکا نخستین برا تنباکو را کشف کرده است .
تتون و تنباکو اولین برا درسال ۱۷۶۳ به عنوان حشره کش مرده استفاده قرار گرفته .
در سال ۱۳۲۸
جان نیکوت سفیر فرانسه در سال ۱۵۵۰ برای اولین بار از کشور پرتقال نیکوتین را برای استفاده دارویی به پاریس برد . نیکوتین برای اولین با در
سال ۱۸۲۸ به وسیله ویلهلم هاینریش پوسلت ، پزشک و کارل لودویگ رینمن ، شیمیدانان آلمانی از توتون گرفته شد و آن را به عنوان سم شناسایی کردند و در سال ۱۸۹۳ برای نخستین بار در آزمایشگاه فراوری شد .
نیکوتین خام تا سال ۱۵۷۱ شناخته شده بوده و این ترکیب در سال ۱۸۲۸ به شکل خاص درامده فرمول مولکولی صحیح نیکوتین در سال ۱۸۴۳ به دست اماده نیکوتین یکی از معدود آلکالوئید مایع است
با پایان قرن ۱۹ میلادی قانون گذاران متوجه مضرات نیکوتین شدن و قوانینی برای منع فروش نیکوتین به نوجوانان و خردسالان وضع کردند

تاریخچه نیکوتین

تاریخچه نیکوتین

عوارض بعد از ترک نیکوتین :

افرادی که طور مداوم نیکوتین مصرف می کنند و سپس به طور ناگهانی دست به قطع آن می زنند دچار عوارض و علائمی می شود .
  • ولع به مصرف زیاد
  • احساس بی ارزشی و پوچی
  • استرس
  • افسردگی
  • بدخلقی
  • تحریک پذیری
  • اختلال در تمرکز

عوارض مصرف نیکوتین :

  • عوارض در گردش خون
  • افزایش لخته شدن خون که منجر به لخته شدن در مغز می شود
  • بزرگ شدن درگ آئورت

عوارض بر مغر :

  • سرگیجه و سبکی سر
  • خواب نامنظم و آشفته
  • خواب بد و کابوس

عوارض بر سیستم گوارشی :

  • تهوع و استفراغ
  • خشکی دهان
  • سو هاضمه
  • زخم معده
  • اسهال
  • سوزش سر معده

عوارض مصرف نیکتین بر قلب :

  • تغییر تعداد ضربان قلب و ریتم آن
  • افزایش فشار خون
  • انقباضات
  • افزایش خط سکته

عوارض سیگار برای زنان بار دار :

  • چاقی
  • فشار خون بالا
  • دیابت نوع ۲
  • مشکلات تنفسی
  • ناباروری
  • مکلات رشد مغز
  • مسائل رفتاری

سایر عوارض ها عبارتند از :

  • اسپاسم در ریه ها
  • ذات الریه
  • لرزش و درد در عضلات
  • افزایش سطح انسلین و مقاومت به انسولین
  • خطر ابتلا به دیابت
  • درد مفاصل

اثر نیکوتین روی بدن انسان

سرعت اثر بخشی نیکوتین بسیار بالا می باشد و برعکس آن سرعت خارج شدن از بیرون آن نیز بالا می باشد . سرعت جذب شدن نیکوتین روی بدن بالاتر از هروئینی است که فرد آلوده به مخدر به رگ هایش تزریق میکند . معمولا نیم ساعت بعد از مصرف سیگار اثر ماده نیکوتین روی بدن به نصف می رسد و یک ساعت بعد از کشیدن سیگار مقدار آن به یک چهارم مقدار ابتدایی خود می رسد . به همین خاطر است که فرد سیگاری معمولا به طور متوسط در یک شبانه روز ۲۰ نخ سیگار مصرف میکند .

به محصض اینکه فرد سیگاری ، سیگار خود را خاموش می کند ، رویه نیکوتین روی بدن به سرعت شروع به پایین آمدن سطح خود میکند . به همین علت میباشد که فرد سیگاری پس از  خاموش کردن سیگار یک حس سردرگمی پیدا میکند و تمایل به روشن کردن سیگار های بعد پشت سر هم دارد تا جریان نیکوتین را در جای خود نگه دارد .

مصرف نیکوتین به دلیل این که یک ماده شیمیایی و روان گردان اصلی در سیگار است ، یکی از بزرگترین عامل های مرگ و میر در سطح جهان میباشد . ماده نیکوتین معمولا به وسیله مصرف قلیان ، پیپ ، سیگار و … به درون ریه ها می باشد .

قربانیان نیکوتین

سازمان بهداشت جهانی تخمین زده که مصرف سیگار منجر به ۵/۴ ملیون مرگ در سال ۲۰۰۴ شده است و حدود ۱۰۰ ملیون مرگ طی دوران مصرف سیگار در قرن بیستم می باشد . دلایل مرگ و میر هایی که گفته شده ، شروع زود هنگام سیگار  در طول زندگی و کشیدن سیگار با قطران بالاتر می باشد که این مورد ریسک بروز بیماری ها را بالا میبرد . که این میزان خیلی بیشتر از مجموع تلفات بیماری ایدز ، تصادفات رانندگی  ، خودشی و بیماری سل میباشد .

علائم وابستگی به نیکوتین

در بعضی از افراد ، استفاده از هر مقدار دخانیات میتواند وابستگی به نیکوتین را به سرعت بالا ببرد . نشانه هایی که مشخص میکند شما ممکن است به نیکوتین اعتیاد پیدا کرده باشید عبارتند از :

بارها و بارها تلاش برای ترک سیگار کرده اید اما نتوانسته اید سیگار کشیدن را متوقف کنید

با وجود این که مشکلات سلامتی بسیاری دارید ، باز هم به مصرف دخانیات ادامه میدهید .  حتی اگر مشکلات قلبی و ریه ای دارید و پیشرفت کرده است ، باز هم قادر به ترک مصرف دخانیات نیستید .وقتی سعی بر توقف کردن آن دارید ، علائم ترک را تجربه خواهید کرد .تلاش هایتان برای توقف باعث به وجود آوردن علائمی مانند : هوس قوی ، تحریک پذیری ، بی قرار بودن ، خلق افسردگی ، خشم ، افزایش اشتها ، بی خواهی ، عدم تمرکز ، یبوست و یا اسهال میشود . به دلیل مصرف دخانیات از انجام هرگونه فعالیت اجتماعی و تفریحی دوری میکنید . ممکن است به رستوران هایی که در آن مصرف دخانیات ممنوع است دوری کنید ، و یا معاشرت کردن با اعضای خانواده و دوستانتان را به خاطر این که نمیتوانید در این محل ها و موقعیت ها سیگار بکشید دوری میکنید.

چگونه نیکوتین را ترک کنیم ؟

مهم نیست که چه مدتی است سیگار مصرف می کنید ، با ترک ماده نیکوتین میتوانید از صدمه زدن به بدن خود جلوگیری کنید . هرگاه در ترک سیگار سوالی داشتید و به راهنما و مشاور نیاز داشتید میتوانید از مشاوران و متخصصین کلینیک ترک اعتیاد احیای تازه کمک بخواهید .

بهترین درمان برای کمک به سرعت روند پاکی خود از ترک سیگار و ترک نیکوتین ، حمایت روحی مصرف داروهای تجویز شده از پزشکان متخصص و مشاوره گرفتن در این زمینه می باشد .

زمانی که سیگار را ترک میکنید نبودن نیکوتین روی بدن را حس میکنید زیرا بدن شما به دوزهای بالا و منظم نیکوتین عادت کرده است . به این شکل وقتی نیکوتین وارد بدن نشود باعث ایجاد این علائم میشود . استفاده از دارو ها به میزان قابل توجهی علائم نبود این مواد را کم می کند .

دارو هایی که برای ترک سیگار طبقه بندی میشود شامل داروهایی برای جایگزین نیکوتین و داروهای غیر نیکوتینی هستند که استفاده از این دارو ها معمولا شانس ترک سیگار را دو برابر میکنند . با این وجود مهم است بدانید چطور باید با علائم محرومیت برخورد کنید .

علائم محرومیت معمولا طی سه تا هفت روز بعد از ترک سیگار به بالاترین درجه خود می رسد و ممکن است طی چند هفته بعد فروکش پیدا کند . در عده دیگر از افراد ممکن است ماه ها به طول انجامد .

جذب نیکوتین

به طور متوسط هر سیگار حود ۲ میلی گرم نیکوتین دارد . نیکوتین در دوز های بالا کشنده است . بعد از کشیدن سیگار تنباکو یا دخانیات هایی که در آن ها مقداری نیکوتین وجود دارد نیکوتین موجود در آن در چند ثانیه وارد جریان خون شده و سپس به مغز انسان می رسد و سپس باعث ترشح کم دپامین و هورمن آدرنالین در مغز شده و باعث ایجاد حس لذت و انرژی بیشتر شده پس از ، از بین رفتن تاثیر دپامین فرد خسته و بی حال شده و به مصرف مجدد روی می آورد .
بخشی از نیکوتین در هنگام مصرف سیگار توسط حرارت بالای سیگار تجزیه شده و مقدر کمی نیکوتین به بدن ما می رسد.

اثرات مثبت و منفی مصرف سیگار (نیکوتین) در بیماران اسکیزوفرنی

تحقیقات طی دهه گذشته نشان داده است که نیکوتین یک ماده اعتیاد آور خاص برای افراد مبتلا به اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی است. حدود ۸۵٪ از افراد مبتلا به اسکیزوفرنی (و ۶۰ تا ۷۰٪ افراد مبتلا به اختلال دوقطبی) به شدت مصرف کننده سیگار هستند و دو تا سه برابر افراد سیگاری دیگر سیگار می‌کشند. تحقیقات حال حاضر نشان می‌دهد که افرادی که دچار اختلالات مغزی هستند به میزان بیشتری سیگار می‌کشند، شاید به این دلیل که نیکوتین برخی از اختلالات شناختی که یک علامت رایج است را کاهش می‌دهد. در حقیقت، اکنون محققان در حال تلاش برای شناسایی و تهیه داروهای مشابه نیکوتین هستند که امیدوارند بدون اعتیاد و تاثیرات منفی سیگار کشیدن، حس خوشایند بیشتری برای بیماران فراهم کنند.

ارتباطی قوی بین اسکیزوفرنی و سیگار کشیدن نشان داده شده است، به این صورت که افراد مبتلا به اسکیزوفرنی بسیار بیشتر از افراد بدون بیماری مستعد سیگار کشیدن هستند. به این دلیل که مصرف نیکوتین، عملکرد شناختی در امورات متعددی را افزایش می‌دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد مصرف سیگار در بیماران اسکیزوفرنی یا رزرو نوبت می‌توانید با شماره‌های تماس حاصل فرمائید.

رابطه بین سیگار کشیدن و اسکیزوفرنی


اگرچه تحقیقات نشان داده است که رابطه میان سیگار و اسکیزوفرنی پیچیده است. به نظر می‌رسد که مصرف نیکوتین هم اثرات مثبت و هم منفی بر فرد مبتلا به اسکیزوفرنی و بروز اسکیزوفرنی دارد. تحقیق بر روی این موضوع به طور کامل قطعی نیست، اما به طور کلی تحقیق حاکی از این نتیجه است که برخی مزایای روانشناختی وجود دارد که گاهی اوقات افراد مبتلا به اسکیزوفرنی از طریق سیگار کشیدن (یا به طور خاص از نیکوتین) به دست می‌آورند و به همین دلیل است که نرخ سیگار کشیدن نسبت به افراد عادی بسیار بالاتر می‌باشد.

اثر نیکوتین


نیکوتین و گیرنده‌های مغز، پروتئین‌های روی سطح سلول‌هایی که پیام‌های شیمیایی را دریافت می‌کنند، کلید درک ارتباط بین سیگار کشیدن و اسکیزوفرنی هستند. در حال حاضر تحقیقات نشان داده است که:

  •  نیکوتین و گیرنده‌های آن در عملکردهایی مانند توانایی شناخت و تفکر، تحسین، حرکت و تسکین درد درگیر هستند.
  •  بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی دارای گیرنده‌های نیکوتینی کمتر و ضعیف تر هستند، به ویژه در هیپوکامپوس، کورتکس و سلول هایی که تالاموس مغز را پوشش می‌دهند. یعنی ناحیه‌ای از مغز که در چندین نقص شناختی و حسی اسکیزوفرنی درگیر است.
  •  افزایش مصرف نیکوتین – از سیگار کشیدن – ممکن است به طور موقت اختلالات حسی اسکیزوفرنی را طبیعی کند.

اثرات منفی سیگار کشیدن

اثرات منفی سیگار بر اسکیزوفرنی روشن است، سیگار کشیدن باعث ۳۰ درصد مرگ و میر بین ۳۵ تا ۷۰ سال می‌شود و در بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی، سیگار کشیدن احتمالا مهمترین عامل خطر برای ایجاد بیماری‌های ریوی، از جمله آسم و سرطان ریه است. متخصصان تخمین می‌زنند که سیگار کشیدن هر ساله جان ۲۰۰۰۰۰ نفر از افراد مبتلا به بیماری روحی می‌گیرد. تحقیقات به وضوح نشان می‌دهد که افرادی که سیگار می‌کشند باید فورا سیگار را ترک کنند. سیگارها آسیب زننده‌ترین محصولات نیکوتین و تنباکو هستند به دلیل نحوه‌ای که سیگار کشیدن مواد سمی را به بدن منتقل می‌کند (با بیش از ۳۰۰۰ ماده شیمیایی مختلف). اگر فرد نمی‌خواهد نیکوتین را به طور کامل ترک کند، باید حداقل از محصولات نیکوتین و تنباکو که در زیر مشخص شده‌اند کمتر استفاده کند. متخصصان تخمین می‌زنند که این محصولات نیکوتینی با سموم کم ممکن است به کاهش ۹۰٪ یا بیشتر خطر مرگ زودرس کمک کنند. با توجه به خطر شناخته شده سرطان و سایر خطرات سیگار کشیدن برای سلامتی، جای تعجب نیست که محققان معتقدند سیگار کشیدن یکی از علل اصلی مرگ زود هنگام در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی است و دلیل احتمالی شیوع بیشتر سرطان در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی نیز شیوع مصرف سیگار در بیماران اسکیزوفرنی می‌باشد. علاوه بر این، مشکل غیرمستقیم مصرف تنباکو بر سلامت نیز وجود دارد که از طریق میزان بالای هزینه کلی که افراد مبتلا به اسکیزوفرنی برای تنباکو صرف می‌کنند، مشخص می‌شود (تحقیقات نشان می‌دهد که هر فرد مبتلا به اسکیزوفرنی، ۲۷ درصد از کل درآمد خود را برای محصولات تنباکو صرف می‌کند). این درصد بالای صرف درآمد برای تنباکو، بیشتر به افرادی که اسکیزوفرنی دارند آسیب می‌رساند، زیرا از دست دادن منابع مالی، فرد را از تامین غذاهای سالم (مانند سبزیجات و میوه های تازه) یا محل اقامت بهتر ناتوان می‌کند.

اثرات مثبت احتمالی نیکوتین

الگوهای فکری خاصی ازجمله توجه پایدار، توجه متمرکز، حافظه کاری، حافظه کوتاه مدت، حافظه شناختی و حتی فرایندهایی که پیش توجهی هستند (مانند رفلکس ها)، تحت تاثیر قرار می‌گیرند. برخی مطالعات نشان داده‌اند که پس از درمان با نیکوتین، ممکن است در این مناطق بهبودی حاصل شود. بنابراین ممکن است اثرات مثبت نیکوتین بر اسکیزوفرنی به عنوان یک استراتژی دارویی خود محور برای بهبود مشکلات مربوط به توجه، شناخت و پردازش اطلاعات و همچنین عوارض جانبی داروهای ضد روان‌پریشی، توسط افراد مبتلا به اسکیزوفرنی استفاده شود. محققان در درک عملکرد تنباکو در رابطه با بیماری‌های روانی پیشرفت کرده‌اند. مطالعات نشان می‌دهد که نیکوتین به کاهش دو مشکل مربوط به اسکیزوفرنی کمک می‌کند. اولی، حس ناقص دریافت ورودی، توانایی تشخیص محرک در محیط، می‌باشد. افراد هنگام شنیدن صداهای بلند مانند دزدگیر اتومبیل در اولین بار از جا تکان می‌خورند، زمانی که بارها و بارها آن را می‌شنوند، می‌توانند آن را نادیده بگیرند و یا حداقل واکنش خود را کنترل کنند. افراد دارای اسکیزوفرنی از این امکان دریافت ورودی حسی بی‌بهره هستند، که می‌تواند تا حدودی احساس سردرگمی و ترس آن‌ها در شرایط ظاهرا بی‌خطر را توجیه کند. به نظر می‌رسد کمبود به یک ژن معیوب مربوط است که همچنین می‌تواند یک ژن گیرنده نیکوتین باشد. هنگامی که بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی سیگار می‌کشند یا از آدامس نیکوتین استفاده می‌کنند، این کمبود حسی کاهش می‌یابد یا عادی می‌شود. نیکوتین همچنین به سایر مشکلات شناختی مرتبط با اسکیزوفرنی، از جمله مشکل در دنبال کردن جسم در حال حرکت و یادآوری چیزها، کمک می‌کند. اگرچه در این مشکلات، ارتباط ژنتیکی کمتر مشخص است. مشخص شده است که هنگامی که افراد مبتلا به اسکیزوفرنی مورد مطالعه سیگار کشیدن را ترک کردند، توجه و حافظه کوتاه مدت بیشتر دچار اختلال شد، اما وقتی دوباره سیگار می‌کشیدند، عملکرد شناختی آنها بهبود یافت. در افراد سیگاری بدون بیماری روحی هیچ اثری از ترک کردن یا شروع دوباره سیگار مشاهده نشده است. تحقیقات دیگر نشان می‌دهد که نیکوتین به افرادی که در پردازش شنوایی خود اسکیزوفرنی دارند (به عنوان مثال پردازش اطلاعات شنیداری مانند صداها و کلمات گفتاری و …) کمک می‌کند.

داروهای نیکوتین


دانشمندان برای کمک به افراد مبتلا به اختلالات مغزی مانند اسکیزوفرنی در حال تحقیق بر روی داروهای جدیدی هستند که ممکن است براساس نیکوتین یا به نحوی شبیه به نیکوتین (اما بدون عوارض منفی) عمل کنند. محققان برای دهه‌هاست که در مورد داروهای مرتبط با نیکوتین صحبت می‌کنند اما هیچ یک هنوز در بازار وجود ندارند. بخشی از مشکل عمومیت است. محققان باید ترکیباتی را انتخاب کنند که انتخابی باشند. نیکوتین یک داروی بسیار سرطانی است. این دارو در یک زمان به نواحی زیادی آسیب می‌زند. اما برای تولید داروهای موثر، محققان به دنبال هدف قرار دادن انواع خاصیاز گیرنده‌ها هستند. در مقایسه با درمان‌های معمول برای بیماری، از جمله داروهای ضد روان‌پریشی قوی با عوارض جانبی که می‌تواند شدید باشند، والدین عموما درمان نیکوتین را انتخاب می‌کنند.

محصولات جایگزین نیکوتین


محصولات جایگزین نیکوتین گاها برای کسانی که سعی در ترک سیگار دارند، با ارزش هستند. محصولات زیادی از جمله پچ، آدامس، شکلات‌های کوچک، اسپری بینی و استنشاقی وجود دارند. همه این محصولات دارای نیکوتین هستند و به عنوان جایگزینی برای نیکوتین که فرد سیگاری عادت به دریافت آن دارد، استفاده می‌شوند. هر یک از آن‌ها دارای مزایای خاصی هستند و انتخاب هر کدام برای استفاده بستگی به مواردی دارد از جمله میزان سیگار کشیدن شما، اینکه آیا از لحاظ جسمی می‌توانید از محصول استفاده کنید (به عنوان مثال کسانی که دندان مصنوعی دارند قادر به استفاده از آدامس نیستند) و آنچه شخصا ترجیح می‌دهید و مفیدتر می‌دانید. این جایگزین‌ها برای مدت زمان محدودی برای ترک سیگار استفاده می‌شوند، اگرچه استفاده از آنها برای مدت طولانی ممکن است. قبل از تصمیم برای شروع یک برنامه جایگزینی نیکوتین در طولانی مدت، باید با پزشک خود مشورت کنید. برخی از مطالعات، پتانسیل محصولات جایگزینی نیکوتین برای ترک سیگار در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی را بررسی کرده‌اند.

مقایسه سیگار، ویپ و قلیان؛ کدام مضرتر است؟
 

مقایسه سیگار، ویپ و قلیان؛ کدام مضرتر است؟

سیگار، سیگار الکترونیکی یا قلیان، کدام بیشتر به بدن ما آسیب وارد می‌کنند؟ در سال‌های اخیر بحث‌های زیادی درباره نحوه مصرف تنباکو و ضرر آن‌ وجود داشته اما اخیرا یک مقاله مروری در ژورنال «European Heart» منتشر شده که میزان آسیب آن‌ها را با یکدیگر مقایسه می‌کند.

مصرف تنباکو آسیب‌های زیادی به بدن می‌زند، از سفت شدن سرخرگ‌ها تا آسیب به DNA که می‌تواند منجر به مشکلات سلامتی گسترده‌ای شود. علاوه بر این موارد، مصرف سیگار یا نوع الکترونیکی آن می‌تواند خطر مرگ افراد مبتلا به کرونا را افزایش دهد. اگرچه در گذشته آمارهایی منتشر شده بود که از مقابله با کووید-۱۹ با استفاده از نیکوتین خبر می‌داد، اما سازمان بهداشت جهانی در بیانیه‌ای اعلام کرد که مصرف دخانیات علائم این بیماری را تشدید می‌کند.

برای اولین بار محققان در مقاله‌ای مروری میزان آسیب سیگار، سیگار الکترونیکی (ویپ) و قلیان به بدن و تاثیر آن‌ها روی عملکرد سلول‌های عروق خونی را با یکدیگر مقایسه کرده‌اند. در این تحقیق همچنین به بررسی تاثیرگذاری آن‌ها روی بدن در شرایط پزشکی از سکته قلبی تا سرطان ریه را مورد بررسی قرار داده‌اند.

در این مقاله به این موضوع اشاره شده که تحقیقات خوبی در گذشته نشان داده‌اند که سیگار در مقایسه با نوع الکترونیکی آن آسیب بیشتری به بدن وارد می‌کند، با این حال پژوهش‌های کمتری درباره قلیان وجود دارد. به گفته محققان، برای بررسی تاثیرات بلندمدت سیگار الکترونیکی و قلیان روی بدن، به تحقیقات بیشتری نیاز است، البته قلیان ضرر کمتری نسبت به سیگار عادی ندارد و نمی‌توان آن را جایگزین سالمی تلقی کرد.

پژوهشگران طیف وسیعی از مطالعات را مورد بررسی قرار دادند و مدارک موجود را در سه سطح قوی، خوب و متوسط درجه‌بندی کردند. بر اساس سطح خوب مدارک، افرادی که سیگار معمولی مصرف می‌کنند در مقایسه با افراد غیرسیگاری، تا ۷۰۴ درصد بیشتر در معرض بیماری مزمن انسدادی ریه قرار دارند. این آمار برای قلیان (با مدارک سطح قوی) و سیگار الکترونیکی (با مدارک سطح خوب) به ترتیب به ۲۱۸ و ۱۹۴ درصد می‌رسد.

مصرف سیگار و قلیان با مدارک سطح قوی به ترتیب میزان ابتلا به سرطان ریه را ۱۲۱۰ و ۱۲۲ درصد افزایش می‌دهند و آمار دقیق و قابل اطمینانی برای سیگار الکترونیکی وجود ندارد.

سیگار الکترونیکی

نویسنده اول این مقاله، پروفسور «توماس مانزل» از گروه قلب و عروق مرکز پزشکی دانشگاه ماینتس در ماینتس آلمان اعلام کرده:

«در این مقاله مروری ما روی عوارض جانبی سه نوع مصرف سیگار و ویپ روی لایه درون رگی، استرس اکسیداتیو و بیماری‌ها تمرکز کردیم. سیگار، سیگار الکترونیکی و قلیان تولید رادیکال‌های آزاد مشتق از اکسیژن مانند سوپراکسید را در بافت رگ خونی افزایش می‌دهند. این موضوع تجزیه نیتریک اکسید که توسط لایه درون‌رگی آزاد می‌شود را در پی دارد. نیتریک اکسید نقش مهمی در اتساع عروق و محافظت در برابر التهاب و گرفتگی سرخرگ‌ها دارد.»

سیگار عادی و قلیان در مقایسه با سیگار الکترونیکی مواد شیمیایی بسیار پیچیده‌تری دارند. تمام آن‌ها دارای نیکوتین هستند که علاوه بر اعتیادآور بودن، به بدن ضرر وارد می‌کند. محققان برای جمع‌بندی مقاله مروری خود اعلام کرده‌اند که بدون هیچ شکی قطع مصرف سیگار، بهترین و قوی‌ترین رویکرد برای جلوگیری از بیماری‌های عروقی و تنفسی ناشی از مصرف دخانیات است. علاوه بر این، استفاده از تنباکو احتمالا تشدید علائم کووید-۱۹ را در پی دارد.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر
منبع
ehyayetazeh.comiranschizophrenia.irdigiato.com

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا