زیست‌شناسیزیست‌شناسی (۳)

تفاوت بین تخمیر و پوسیدگی چیست

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۱ میانگین: ۵]
 

تفاوت اصلی تخمیر و پوسیدگی در این است که تخمیر یک فرآیند متابولیک است که از طریق عمل آنزیم‌ها اتفاق می‌افتد، در حالی که پوسیدگی فرایندی است که از طریق عمل باکتری‌ها و قارچ‌ها رخ می‌دهد.    

به طور کلی، تخمیر و پوسیدگی دو نوع فرآیند شیمیایی هستند که در بسترهای آلی رخ می‌دهند. هر دو فرآیند ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی بستر آلی را تغییر می‌دهند. 

کلمات کلیدی: تخمیر (Fermentation)، پوسیدگی (Rotting) 

تفاوت بین تخمیر و پوسیدگی چیست

تخمیر چیست؟ 

تخمیر گروهی از واکنش‌های شیمیایی است که از طریق عمل میکروارگانیسم‌ها برای تبدیل قندها به دی اکسید کربن و اتانول رخ می‌دهد. دو مرحله در تخمیر وجود دارد که شامل گلیکولیز و تخمیر می‌شود. در مرحله اول، قندها تحت گلیکولیز قرار می‌گیرند. گلیکولیز، قند هگزوز گلوکز را به دو مولکول پیرووات تجزیه می‌کند. پیرووات یک ترکیب سه کربنه است. به طور کلی، گلیکولیز از دو مولکول ATP استفاده می‌کند در حالی که چهار مولکول ATP از انرژی آزاد شده از گلوکز تولید می‌کند.

تخمیرشکل ۱: تخمیر

علاوه بر این، پیرووات در مرحله دوم تخمیر به اتانول یا اسید لاکتیک اکسید تبدیل می‌شود. علاوه بر این، دو نوع فرآیند تخمیر وجود دارد: تخمیر اتانولی و تخمیر اسید لاکتیکی. به طور کلی، تخمیر اتانولی برای تولید آبجو، نان و شراب استفاده می‌شود. تخمیر اسید لاکتیکی در ماهیچه‌ها و بافت‌های جانوران زمانی اتفاق می‌افتد که بافت‌ها به انرژی بیشتری نیاز دارند. علاوه بر این، در تولید ماست، از تخمیر اسید لاکتیک برای تولید اسید لاکتیک از لاکتوز استفاده می‌شود.

پوسیدگی چیست؟ 

پوسیدگی فرآیند تجزیه مواد آلی مرده به مواد آلی و معدنی ساده است. نام دیگر فرآیند تجزیه (decomposition) است. در این فرآیند مواد آلی و معدنی ساده شامل قندهای ساده، دی اکسید کربن، نمک‌های معدنی و آب است. همچنین، ویژگی اصلی فرآیند این است که بخشی از چرخه مواد مغذی است. علاوه بر این، پوسیدگی برای بازیافت مواد فانی که در بیوسفر اتفاق می‌افتد ضروری است.

پوسیدگیشکل ۲: پوسیدگی

علاوه بر این، موجوداتی که به فرآیند تجزیه کمک می‌کنند تجزیه کننده (decomposers) هستند. آنها همچنین به عنوان detritivores شناخته می‌شوند. به طور کلی، تجزیه کننده‌ها شامل بی مهرگان، قارچ‌ها و باکتری‌های خاک هستند. گاهی اوقات، آنها در مجموع به عنوان ساپروتروف (saprotrophs) شناخته می‌شوند که حیوانات و گیاهان مرده را به مواد مغذی بازیافت می‌کنند. به طور انتخابی، نوع اصلی تجزیه کننده قارچ‌ها هستند که آنزیم‌های گوارشی را روی مواد آلی ترشح می‌کنند تا تحت هضم خارج سلولی قرار گیرند. مهمتر از آن، مواد مغذی هضم شده برای رشد گیاهان مهم هستند.    

شباهت‌های بین تخمیر و پوسیدگی

  • تخمیر و پوسیدگی دو نوع فرآیند شیمیایی و فیزیکی هستند که در بسترهای آلی رخ می‌دهند.
  • علاوه بر این، آنها خواص بسترهای آلی را تغییر می‌دهند.

تفاوت بین تخمیر و پوسیدگی

تعریف

تخمیر به فرآیند متابولیکی اطلاق می‌شود که از طریق آنزیم‌ها تغییرات شیمیایی در کربوهیدرات‌ها ایجاد می‌کند، در حالی که پوسیدگی به تجزیه زوال یا فساد در اثر عمل باکتری‌ها و قارچ‌ها اشاره دارد.

نوع عمل

تخمیر با عمل آنزیم‌ها اتفاق می‌افتد، در حالی که پوسیدگی با عمل باکتری‌ها و قارچ‌ها اتفاق می‌افتد.

مواد

تخمیر در کربوهیدرات‌ها اتفاق می‌افتد، در حالی که پوسیدگی در مواد آلی مرده رخ می‌دهد.

نتیجه                                                                         

به طور خلاصه، تخمیر و پوسیدگی دو فرآیندی هستند که در بسترهای آلی رخ می‌دهند. آنها خواص فیزیکی و شیمیایی سوبسترا را تغییر می‌دهند. به طور کلی، تخمیر یک فرآیند متابولیک است که تغییرات شیمیایی را در کربوهیدرات‌ها ایجاد می‌کند. از طریق عمل آنزیم‌ها رخ می‌دهد. از سوی دیگر، پوسیدگی، تجزیه یا فساد است که در مواد آلی مرده رخ می‌دهد. از این رو، پوسیدگی از طریق عمل باکتری‌ها و قارچ‌ها اتفاق می‌افتد. بنابراین تفاوت اصلی تخمیر و پوسیدگی در نوع عمل است. 

منابع

  1. Wikimedia Foundation. (2022, December 13). Fermentation. Wikipedia. Retrieved December 15, 2022, 
  2. Wikimedia Foundation. (2022, November 28). Decomposition. Wikipedia. Retrieved December 15, 2022,
Image Courtesy:
  1. Fermenting” By Janice Carr – Own work (CC BY-SA 3.0) via Commons Wikimedia
  2. Berge naturreservat omkullfallet liten tall” By Giraffe Gregor – Own Work (CC BY-SA 3.0) via Commons Wikimedia

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر
منبع
pediaa.com

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا