بیماری‌های مغز و اعصاب

هر آنچه باید در مورد علائم سکته مغزی بدانید

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۰ میانگین: ۰]

سکته مغزی (Stroke) زمانی اتفاق می‌افتد که جریان خون به مغز شما قطع شود. اگر خون غنی از اکسیژن به مغز شما نرسد، سلول‌های مغز شروع به مردن می‌کنند و آسیب دائمی مغز ممکن است رخ دهد.

دو نوع سکته مغزی وجود دارد. در سکته مغزی ایسکمیک (ischemic stroke)، یک لخته خون جریان خون را به مغز شما مسدود می‌کند. اگر سکته هموراژیک (hemorrhagic stroke) داشته باشید، یک رگ خونی ضعیف می‌ترکد و خونریزی در مغزتان را تجربه می‌کنید.

سکته مغزی پنجمین علت مرگ و میر در ایالات متحده است که سالانه حدود ۸۰۰۰۰۰ نفر به آن مبتلا می‌شوند. بسیاری از افراد از سکته مغزی جان سالم به در می‌برند و با توانبخشی مانند درمان شغلی، گفتار یا فیزیوتراپی بهبود می یابند.

بسته به شدت و مدت زمان قطع جریان خون، سکته مغزی می تواند باعث ناتوانی موقت یا دائمی شود. هر چه زودتر علائم سکته مغزی را تشخیص دهید و به دنبال مراقبت های پزشکی باشید، شانس بهبودی و جلوگیری از آسیب جدی یا ناتوانی مغزی بیشتر خواهد بود.

علائم سکته مغزی

شناخت علائم سکته مغزی و دریافت کمک در سریع ترین زمان ممکن می‌تواند به چشم انداز بهتری منجر شود. مداخله زودهنگام می تواند مدت زمان مختل شدن جریان خون به مغز را کاهش دهد. به خواندن ادامه دهید تا در مورد علائم اصلی سکته بیشتر بدانید.

ضعف ناگهانی

ضعف یا بی حسی ناگهانی در بازوها، پاها یا صورت شما یک نشانه معمولی از سکته مغزی است، به خصوص اگر فقط در یک طرف بدن شما باشد. اگر لبخند بزنید و در آینه نگاه کنید، ممکن است متوجه شوید که یک طرف صورتتان افتاده است. اگر سعی کنید هر دو دست را بالا بیاورید، ممکن است در بلند کردن یک طرف دچار مشکل شوید. بسته به شدت، سکته مغزی همچنین می تواند منجر به فلج در یک طرف بدن شما شود.

سردرگمی ناگهانی

سکته مغزی می تواند باعث سردرگمی ناگهانی شود. به عنوان مثال، اگر در حال تایپ کردن در رایانه یا مکالمه هستید، ممکن است ناگهان در صحبت کردن، فکر کردن یا درک گفتار دچار مشکل شوید.

تغییرات ناگهانی در بینایی

از دست دادن بینایی یا مشکل در دید یک یا هر دو چشم یکی دیگر از علائم سکته است. ممکن است به طور ناگهانی دید خود را به طور کامل از دست بدهید، یا دچار تاری یا دوبینی شوید.

از دست دادن تعادل ناگهانی

به دلیل ضعف در یک طرف، ممکن است مشکل در راه رفتن، از دست دادن تعادل یا هماهنگی، یا سرگیجه را تجربه کنید.

سردرد ناگهانی

اگر سردرد شدید به طور ناگهانی و بدون علت شناخته شده ایجاد شود، ممکن است دچار سکته شده باشید. این سردرد ممکن است با سرگیجه یا استفراغ همراه باشد.

اگر سابقه سردردهای میگرنی دارید، تشخیص این یا مشکلات بینایی به عنوان نشانه های سکته ممکن است دشوار باشد. با پزشک خود در مورد چگونگی تشخیص سکته مغزی یا میگرن صحبت کنید.

از آنجایی که سکته مغزی می تواند تهدید کننده زندگی باشد، در صورت مشکوک شدن به علائم سکته، همیشه به دنبال کمک فوری پزشکی باشید.

عمل سریع پس از علائم سکته مغزی

اگر در حال سکته مغزی هستید، ممکن است یک یا چند علامت را تجربه کنید. اگرچه احتمالاً علائم عجیب و غریب را تشخیص می دهید یا احساس می کنید چیزی در بدن شما درست نیست، ممکن است تا زمانی که خیلی دیر نشده است متوجه مشکل جدی خود نشوید.

علائم سکته مغزی می تواند به آرامی در طی چند ساعت یا چند روز ایجاد شود. اگر دچار سکته مغزی می شوید که به عنوان حمله ایسکمیک گذرا (transient ischemic attack :TIA) نیز شناخته می‌شود، علائم موقتی هستند و معمولا در عرض چند ساعت بهبود می یابند. در این مورد، ممکن است علائم ناگهانی را ناشی از استرس، میگرن یا مشکلات عصبی بدانید.

هرگونه علامت یا نشانه سکته مغزی نیاز به بررسی بیشتر توسط پزشک دارد. اگر در عرض سه ساعت پس از اولین علائم سکته ایسکمیک به بیمارستان بروید، پزشک می‌تواند دارویی برای حل کردن لخته‌های خون و بازگرداندن جریان خون به مغز به شما بدهد. اقدام سریع شانس شما را برای بهبودی کامل پس از سکته افزایش می دهد. همچنین شدت ناتوانی هایی که می تواند در اثر سکته مغزی ایجاد شود را کاهش می دهد.

یک تست FAST ساده می‌تواند به شما در شناسایی سکته مغزی در خود و دیگران کمک کند.

  • Face. از فرد بخواهید لبخند بزند. به دنبال علائم افتادگی در یک طرف صورت باشید.
  • Arms. از فرد بخواهید دست های خود را بالا بیاورد. به دنبال رانش رو به پایین در یک بازو باشید.
  • Speech. از فرد بخواهید یک عبارت را بدون ابهام تکرار کند. به عنوان مثال، می‌توانید از آنها بخواهید که بگویند “پرنده اولیه کرم را می گیرد.”
  • Time. وقت تلف نکن اگر شما یا شخصی که می شناسید علائم سکته مغزی را نشان داد، فوراً با اورژانس محلی خود تماس بگیرید.

عوامل خطر

هر کسی ممکن است دچار سکته شود، اما برخی افراد در معرض خطر بیشتری هستند. آگاهی از افزایش خطر سکته مغزی می تواند به شما و خانواده و دوستانتان کمک کند تا در صورت تجربه علائم آماده شوید. در زیر برخی از عوامل خطر شناخته شده وجود دارد:

شرایط • سابقه سکته مغزی یا حمله قلبی
• کلسترول بالا
• فشار خون بالا
• بیماری قلبی
• دیابت
• بیماری سلول داسی شکل
انتخاب ها و رفتارهای سبک زندگی • رژیم غذایی ناسالم
• چاقی
• مصرف دخانیات
• عدم تحرک فیزیکی
• مصرف بیش از حد الکل
عوامل خطر اضافی • سابقه خانوادگی
• سن: بالای ۵۵ سال
• جنسیت: زنان بیشتر از مردان در معرض خطر هستند
• نژاد: آفریقایی-آمریکایی ها در معرض خطر بیشتری هستند.
 

برخی از عوامل خطر، مانند سن و سابقه خانوادگی، خارج از کنترل شما هستند. با این حال، می توانید با همکاری با پزشک خود و ایجاد تغییرات در سبک زندگی، سایر عوامل خطر را کاهش دهید. برای هر شرایطی که ممکن است خطر سکته مغزی را افزایش دهد، به دنبال درمان باشید. اتخاذ عادات سالم، مانند ورزش منظم، کاهش مصرف الکل، و خوردن یک رژیم غذایی متعادل نیز می تواند به کاهش خطر کمک کند.

چشم انداز

دانستن علائم سکته مغزی می تواند به شما کمک کند تا به سرعت کمک دریافت کنید و دیدگاه خود را بهبود بخشید. درمان زودهنگام می تواند خطر بقای شما را افزایش دهد و خطر عوارض جدی تر سکته مغزی را کاهش دهد که می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • فلج یا ضعف عضلانی در یک طرف بدن
  • مشکل در بلع یا صحبت کردن
  • از دست دادن حافظه یا مشکل در تفکر و درک زبان
  • درد، بی حسی، یا احساس سوزن سوزن شدن
  • تغییرات در رفتار یا خلق و خوی

اگر فکر می کنید شما یا یکی از نزدیکانتان دچار سکته مغزی شده اید، فوراً با اورژانس محلی خود تماس بگیرید.

علائم را نادیده نگیرید

سایر شرایط، مانند تشنج و میگرن، می توانند علائم سکته مغزی را تقلید کنند. به همین دلیل است که شما نباید سعی کنید خود تشخیص دهید. حتی اگر TIA دارید و علائم شما ناپدید می شوند، علائم را نادیده نگیرید. TIA خطر ابتلا به سکته واقعی را افزایش می دهد، بنابراین برای تعیین علت سکته مغزی خود به آزمایش نیاز دارید. همچنین برای کاهش خطر ابتلا به یکی دیگر، باید درمان را شروع کنید.

آگاهی از عوامل خطر و علائم سکته مغزی می تواند به بهبود دیدگاه شما در صورت سکته مغزی کمک کند.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر
منبع
www.healthline.com

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا