زیست‌شناسیزیست‌شناسی (۲)

تفاوت بین تومور خوش خیم و تومور بدخیم چیست

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۱ میانگین: ۵]
 

تفاوت اصلی بین تومور خوش خیم (benign) و تومور بدخیم (malignant) این است که تومور خوش خیم اصطلاحی برای  تومورهایی است که به بافت‌های اطراف حمله نمی‌کنند در حالی که تومور بدخیم اصطلاحی است برای تومورهایی که به بافت‌های اطراف حمله می‌کنند. بنابراین، سلول‌های تومورهای خوش خیم سرطانی نیستند در حالی که سلول‌های تومورهای بدخیم سرطانی هستند.

خوش خیم و بدخیم دو نوع تومور هستند که می‌توانند در بدن ایجاد شوند. به طور کلی، تومور به رشد غیرطبیعی سلول‌ها اشاره دارد. این سلول‌ها بیش از حد رشد کرده اند تا توده ای تولید کنند.

اصطلاحات کلیدی

خوش خیم، سرطانی (Cancerous)، تهاجم (Invasion)، بدخیم، عود (Recurrence)، گسترش (Spreading)، درمان (Treatment)، تومور (Tumors) 

خوش خیم چیست

خوش خیم اصطلاحی است که تومورهایی را توصیف می‌کند که به بافت‌های اطراف حمله نمی‌کنند. یکی از برجسته‌ترین نشانه‌های سرطانی بودن، توانایی سلول‌ها برای نفوذ به غشای پایه است که یک بافت خاص را احاطه کرده است. از آنجایی که سلول‌های تومورهای خوش‌خیم نمی‌توانند به غشای پایه نفوذ کنند، چه برای حمله یا انتشار به بافت‌های اطراف، این سلول‌ها سرطانی نیستند. بر این اساس، تومورهای خوش خیم کمتر نگران کننده هستند و به راحتی با یک جراحی قابل برداشتن هستند. در زیر برخی از انواع رایج تومورهای خوش خیم ذکر شده است.

  • آدنوم در بافت اپیتلیال که اندام‌ها و غدد را می‌پوشاند
  • مننژیوم در مغز و نخاع
  • فیبروم (Fibromas)/فیبروم (fibroids) در بافت همبند هر اندامی
  • پاپیلوم در پوست، سینه، دهانه رحم و غشاهای مخاطی
  • لیپوم در سلول‌های چربی
  • خال در خال
  • میوم در بافت عضلانی
  • همانژیوم در عروق خونی و پوست
  • نوروما در اعصاب
  • استئوکندروم در استخوان‌ها

شکل ۱: اپیدرم و درم طبیعی با یک خال داخل جلدی خوش خیم

با این حال، برخی از تومورهای خوش خیم می‌توانند بسیار بزرگ شوند که می‌تواند خطرناک باشد. آنها می‌توانند فضای جمجمه را محصور کنند، اندام‌های حیاتی را فشار دهند یا کانال‌ها را مسدود کنند. علاوه بر این، برخی از تومورهای خوش خیم می‌توانند بدخیم شوند، از جمله آدنوم‌های روده بزرگ. پیش سرطانی محسوب می‌شوند.

بدخیم چیست

بدخیم اصطلاحی است که تومورهایی را توصیف می‌کند که توانایی حمله به بافت‌های اطراف را با نفوذ به غشای پایه دارند. بنابراین سلول‌های این تومورها سرطانی هستند. مهاجرت سلول‌های سرطانی از یک تومور بدخیم یا از طریق خون یا سیستم لنفاوی انجام می‌شود. متاستاز اصطلاحی است که به این نوع انتشار به سایر بافت‌های بدن اشاره دارد. پس از متاستاز، سلول‌های سرطانی به سختی با جراحی از بدن خارج می‌شوند. بنابراین، برای درمان آنها باید از پرتودرمانی یا شیمی‌درمانی استفاده کرد.

در زیر انواع مختلف تومورهای بدخیم ذکر شده است.

  • کارسینومی که در پوست یا بافت‌های اندام‌های داخلی شروع می‌شود
  • سارکوم که در بافت‌های همبند بدن از جمله استخوان، غضروف، ماهیچه، چربی و عروق خونی شروع می‌شود.
  • لوسمی‌یک بدخیمی‌است که در بافت خون ساز از جمله مغز استخوان شروع می‌شود
  • لنفوم و مولتیپل میلوما در سلول‌های سیستم ایمنی
  • سرطان‌های سیستم عصبی مرکزی که در نخاع یا بافت مغز رخ می‌دهد. 

شباهت‌های بین خوش خیم و بدخیم

  • خوش خیم و بدخیم دو اصطلاحی هستند که انواع مختلف تومورها را توصیف می‌کنند.
  • هر دو به رشد غیر طبیعی سلول‌هایی اشاره دارند که توده‌هایی را تشکیل می‌دهند.
  • همچنین سلول‌های هر دو نوع تومور با ترشح مواد باعث ایجاد اثر سیستمیک می‌شوند.
  • علاوه بر این، از تست‌های بیوپسی برای تشخیص تفاوت بین تومورهای خوش خیم و بدخیم استفاده می‌شود.

تفاوت بین خوش خیم و بدخیم

تعریف

خوش خیم رشد غیرطبیعی را توصیف می‌کند که به بافت اطراف حمله نمی‌کند یا به سایر قسمت‌های بدن گسترش نمی‌یابد. بدخیم یک رشد غیر طبیعی را توصیف می‌کند که می‌تواند به بافت مجاور حمله کند و آن را از بین ببرد و ممکن است به سایر قسمت‌های بدن گسترش یابد (متاستاز). بنابراین، این تعاریف تفاوت اصلی بین خوش خیم و بدخیم را توضیح می‌دهد.

نرخ رشد

علاوه بر این، تومورهای خوش خیم سرعت رشد آهسته دارند در حالی که تومورهای بدخیم سرعت رشد سریعی دارند.

ظاهر سلولی

تفاوت مهم بین خوش خیم و بدخیم این است که بیشتر سلول‌های تومورهای خوش خیم طبیعی هستند در حالی که سلول‌های تومورهای بدخیم دارای DNA و کروموزوم‌های غیرطبیعی هستند که باعث بزرگتر و تیره شدن هسته می‌شود.

سرطانی بودن

سلول‌های تومورهای خوش خیم سرطانی نیستند در حالی که سلول‌های تومورهای بدخیم سرطانی هستند. از این رو، این یکی دیگر از تفاوت‌های مهم بین خوش خیم و بدخیم است.

تهاجم محلی

علاوه بر این، تومورهای خوش خیم به بافت‌های اطراف خود حمله نمی‌کنند در حالی که تومورهای بدخیم به بافت‌های اطراف خود حمله می‌کنند. همانطور که قبلا گفته شد، این تفاوت اصلی بین تومورهای خوش خیم و بدخیم است. 

پخش شدن از راه دور

علاوه بر این، تومورهای خوش خیم به سایر قسمت‌های بدن گسترش نمی‌یابند در حالی که تومورهای بدخیم به سایر قسمت‌های بدن از طریق جریان خون یا بافت لنفاوی گسترش می‌یابند.

قابلیت جابجایی

تفاوت دیگر بین تومورهای خوش خیم و بدخیم این است که تومورهای خوش خیم به راحتی حذف می‌شوند در حالی که تومورهای بدخیم به سختی حذف می‌شوند.

ظهور مجدد بیماری

عود نیز یک تفاوت عمده بین تومورهای خوش خیم و بدخیم است. تومورهای خوش خیم شانس کمتری برای عود دارند در حالی که تومورهای بدخیم احتمال عود بیشتری دارند.

ترشحات

علاوه بر این، در حالی که سلول‌های خوش خیم هورمون‌هایی از جمله فئوکروموسیتوم‌های خوش خیم ترشح می‌کنند، سلول‌های بدخیم موادی ترشح می‌کنند که باعث خستگی و کاهش وزن می‌شود.

درمان‌ها

تومورهای خوش خیم را می‌توان با جراحی درمان کرد در حالی که تومورهای بدخیم را می‌توان با شیمی‌درمانی، پرتودرمانی یا درمان‌های ایمونوتراپی درمان کرد.

نتیجه

در نتیجه، تومورهای خوش خیم رشد غیرطبیعی سلول‌هایی هستند که به بافت‌های اطراف حمله نمی‌کنند. این تومورها سرعت رشد آهسته ای دارند و می‌توان آنها را با جراحی برداشت و تومور را به طور کامل از بین برد. از سوی دیگر، تومورهای بدخیم نوعی تومور هستند که به بافت‌های اطراف حمله می‌کنند. بنابراین، آنها سرطانی هستند و به سختی حذف می‌شوند. علاوه بر این، آنها شانس بیشتری برای عود دارند. بنابراین، تفاوت اصلی بین خوش خیم و بدخیم، توانایی تومور برای حمله به بافت‌های اطراف برای تبدیل شدن به سرطان است.

منابع

۱. “Benign Tumors.” WebMD, WebMD, Available Here
۲. “What Is Malignant Cancer?” WebMD, WebMD, Available Here

Image Courtesy:

۱. “Normal Epidermis and Dermis with Intradermal Nevus 10x” By Kilbad – Own work (Public Domain) via Commons Wikimedia 
۲. “Types of tumor cells” By Manu5 – http://www.scientificanimations.com/wiki-images/ (CC BY-SA 4.0) via Commons Wikimedia

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر
منبع
pediaa.com

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا