مغز و اعصابنوروبیولوژی سلولی

تفاوت بین کریستا و سیسترنا چیست

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۳ میانگین: ۳.۷]
 

تفاوت اصلی  بین کریستا (cisternae: plural of cisterna) و سیسترنا (cisternae: plural of cisterna) این است که  کریستا چین خوردگی‌های غشای درونی میتوکندری هستند که ماتریکس میتوکندری را در بر می‌گیرند، در حالی که سیسترنا ساختارهای مسطح هستند که دستگاه گلژی و شبکه آندوپلاسمی را تشکیل می‌دهند. کریستا شکل چین خوردگی به غشای درونی میتوکندری می‌دهد در حالی که دستگاه گلژی شامل حدود ۲۰-۳ سیسترنا است. علاوه بر این، کریستا حاوی پروتئین‌هایی از جمله ATP سنتاز و طیف وسیعی از سیتوکروم‌ها است، در حالی که سیسترناها حاوی انواع مختلفی از آنزیم‌ها در داخل آنها هستند.

Cristae و cisternae دو ساختاری هستند که در انواع مختلف اندامک‌ها وجود دارند. با این حال، ساختارها و عملکردهای متفاوتی در داخل سلول دارند. 

تفاوت بین سلول های گیاهی و سلول های جانوری چیست

کریستا چیست؟ 

Cristae چین خوردگی‌های  غشای میتوکندری داخلی هستند. آنها یک شکل چروکیده مشخص می‌دهند که مقدار زیادی از سطح را برای تسهیل وقوع واکنش‌های شیمیایی فراهم می‌کند. علاوه بر این، کریستا حاوی پروتئین‌هایی مانند ATP سنتاز و تعدادی سیتوکروم است که برای تنفس سلولی هوازی ضروری است. بنابراین، عملکرد اصلی کریستاها تحت یک زنجیره انتقال الکترون است.

کریستاشکل ۱- کریستا

علاوه بر این، در زنجیره انتقال الکترون، NADH به یون‌های +NAD+ ،H و الکترون‌ها اکسید می‌شود. FADH2 به یون‌های +FAD، H و الکترون‌ها اکسید می‌شود. تمام آنزیم‌های مورد نیاز برای این واکنش‌های اکسیداسیون در کریستا رخ می‌دهد. در نهایت، این الکترون‌ها از طریق سیتوکروم کریستا حرکت می‌کنند در حالی که انرژی را به پمپ‌های هیدروژن آزاد می‌کنند. در نهایت، این یک گرادیان الکتروشیمیایی ایجاد می‌کند که باعث کیمیواسمز (chemiosmosis) می‌شود و ADP را با عمل ATP سنتاز به ATP تبدیل می‌کند. 

Cisternae چیست؟ 

Cisternae دیسک‌های غشایی مسطح هستند که در شبکه آندوپلاسمی‌و همچنین دستگاه گلژی ایجاد می‌شوند. به طور کلی، دستگاه گلژی شامل ۳-۲۰ سیسترنا است. با این حال، بیشتر دستگاه گلژی شامل شش سیسترنا است. علاوه بر این، چهار طبقه از سیسترنای گلژی وجود دارد. آنها شبکه سیس، داخلی، ترانس و ترانس گلژی (TGN) هستند. همه آنها حاوی انواع مختلفی از آنزیم‌ها هستند. علاوه بر این، عملکرد اصلی سیسترنا بسته بندی و اصلاح پروتئین‌ها و پلی ساکاریدها است. اساساً، ترکیبات پس از بسته‌بندی، از قسمت سیس و خروجی از وجه ترانس وارد دستگاه گلژی می‌شوند.

سیسترناشکل ۲: سیسترنا

علاوه بر این، عملکرد سیسترن‌ها بر اساس مرحله بلوغ تغییر می‌کند. به طور کلی، وظیفه اصلی سیسترناهای نابالغ دریافت وزیکول‌های COPII از شبکه آندوپلاسمی است. در اینجا، وزیکول‌های COPII پروتئین‌ها را می‌پوشانند تا از شبکه آندوپلاسمی زبر به دستگاه گلژی منتقل شوند. بنابراین، این ممکن است سیسترنای جدید تشکیل دهد. مرحله بعدی، مرحله تعویض مواد سنتز کربوهیدرات از طریق وزیکول‌های COPI است. در این مرحله، هم سنتز پلی ساکاریدها و هم گلیکوزیلاسیون اتفاق می‌افتد. در نهایت، مرحله بلوغ زمانی اتفاق می‌افتد که پروتئین‌های محموله به حامل‌های حمل‌ونقل منتقل می‌شوند، که از سیسترنا جدا می‌شوند. 

شباهت بین کریستا و سیسترنا 

  • Cristae و cisternae دو نوع ساختار در اندامک‌های مختلف سلول هستند. 
  • علاوه بر این، آنها بر اساس نوع اندامک عملکردهای متفاوتی دارند. 

تفاوت بین کریستا و سیسترنا

تعریف 

Cristae به هر یک از پارتیشن‌های جزئی در یک میتوکندری اشاره دارد که از تا شدن غشای داخلی تشکیل شده است در حالی که سیسترنا به دیسک غشایی مسطح شبکه آندوپلاسمی و دستگاه گلژی اشاره دارد. 

اهمیت ساختاری 

علاوه بر این، کریستاها به غشای داخلی میتوکندری شکل چروکیده و مشخصی می‌دهند در حالی که دستگاه گلژی شامل حدود ۲۰-۳ سیسترنا است. 

اهمیت عملکردی 

در حالی که کریستا حاوی پروتئین‌هایی از جمله ATP سنتاز و طیف وسیعی از سیتوکروم‌ها است، سیسترناها حاوی انواع مختلفی از آنزیم‌ها در داخل آنها هستند. 

نتیجه 

به طور خلاصه، کریستا چین خوردگی‌های غشای داخلی میتوکندری (wrinkled-shape inner membrane of the mitochondria) است که حاوی پروتئین‌هایی از جمله ATP سنتاز و طیف وسیعی از سیتوکروم‌ها است. از طرف دیگر سیسترناها دیسک‌های غشایی مسطح شبکه آندوپلاسمی و دستگاه گلژی (cisternae are the flattened membrane disks of the endoplasmic reticulum and Golgi apparatus) هستند. به طور کلی، دستگاه گلژی شامل ۲۰-۳ سیسترنا است که حاوی انواع مختلفی از آنزیم‌ها در داخل آن است. بنابراین تفاوت اصلی cristae و cisternae در ساختار و عملکرد آنهاست.

منابع

۱. Cooper GM. The Cell: A Molecular Approach. 2nd edition. Sunderland (MA): Sinauer Associates; 2000. Mitochondria. Available Here
۲. Huang, Shijiao, and Yanzhuang Wang. “Golgi structure formation, function, and post-translational modifications in mammalian cells.” F1000Research vol. 6 2050. 27 Nov. 2017, doi:۱۰.۱۲۶۸۸/f1000research.11900.1

 Image Courtesy:

۱. “Blausen 0644 Mitochondria” By BruceBlaus. – Own work (CC BY 3.0) via Commons Wikimedia   
۲. “۰۳۱۴ Golgi Apparatus a en” By OpenStax – (CC BY 3.0) via Commons Wikimedia  

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر
منبع
pediaa.com

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا