آلزایمربیماری‌های مغز و اعصابدمانس

اختلالات روانپزشکی نشانه آلزایمر: قناری در معدن زغال سنگ

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۰ میانگین: ۰]

فقدان حس بویایی نشانه ای خطرناک فقدان حس بویایی نشانه ای خطرناک

برخی از دانشمندان معتقدند: فقدان حس بویایی به عنوان یک نشانه در تشخیص خطر مرگ تا پنج سال آینده خبر می دهد.

از نیوساینس محققان دانشگاه شیکاگو آمریکا این نتیجه را از تحقیقی با جامعه آماری سه هزار نفر در سنین ۵۷ تا ۸۵ ساله کسب کردند . نتایج این تحقیق نشان داد که کاهش قدرت بویایی در افراد به ویژه سالمندان مهمترین علامت مواجهه با مرگ تا پنج سال بعد است.

در این تحقیق پنج بوی نعنا، ماهی، پرتغال، گل سرخ و چرم برای شرکت کنندگان ارائه شد.

پروفسور ج.پینتو مدیر این پروژه تحقیقاتی گفت: بویایی نقش قناری را در معدن زغال سنگ دارد. پیشتر معدنچیان معادن زغال سنگ با خود قناری به اعماق تونل ها می بردند چون نشت گازهایی مثل دی اکسید کربن و متان جان قناری ها را سریعتر از انسان می گیرد بنابراین معدنچیان از خطر مطلع شده، فرصت داشتند به سطح زمین برگردند.

 

آزمایش دانشگاه شیکاگو پنج سال به طول انجامید. در پایان ۳۹ درصد کسانی که در این تست بو پایین ترین نمره را گرفته بودند، در قید حیات نبودند. از بین آنها که تا حدی بویایی شان کم شده بود ۱۹ درصد از دنیا رفته بودند و تنها ۱۰درصد کسانی که بویایی سالم داشتند دیگر زنده نبودند.

به گفته پینتو معمولا قدر سیستم بویایی به اندازه کافی دانسته نمی شود در حالیکه در زندگی روزمره نقش بسیار مهمی دارد. تحقیقات نشان می دهد که کاهش بویایی مستقیما باعث مرگ نمی شود اما علامت آن است، زنگ خطری که به سرعت درباره آسیب وارده هشدار می دهد.

کارکرد این سیستم این گونه است که اختلال در بویایی نشانگر اختلال در نظام ترمیم سلولی در بدن است چون بویایی سالم به تولید و جایگزینی سلول های بنیادی در مخاط بینی بستگی دارد.

 

اختلال بویایی هم پیش از هر چیز دیگر خبر از نقص ترمیم در بدن و شتاب گرفتن پیری می دهد.بویایی، حس منحصر به فرد وابسته به سلول های بنیادی است بنابراین ممکن است نمایانگر قابلیت بازسازی بدن در زمان تغییرات تخریبی پیری و یا علامت توانایی بدن در ترمیم فیزیولوژیک باشد.

طبق این گزارش، بویایی همچنین نخستین سیستمی است که تاثیر یک عمر آسیب سموم و آلاینده های محیطی یا عوامل و میکروب های بیماری زا را بر بدن نشان می دهد: عصب بویایی (زوج اول اعصای مغزی) تنها عصب مغزی است که با دنیای بیرون در ارتباط مستقیم است. بنابراین آلودگی، سموم و عوامل بیماری زایی که از راه تنفس وارد بدن می شوند، از راه این عصب به دستگاه عصبی مرکزی (مغز) می رسند و آسیب مستقیمی وارد می کنند که منجر به مرگ می شود. سلامت بویایی بخصوص در سنین بالا نشانه مهم سلامت بدن است .

 

محققان معتقدند این آلاینده ها، میکروب ها و ویروس ها بطور غیر مستقیم به عصب بویایی آسیب می زنند چون باعث بیماریهایی مثل بیماری های ریوی و قلبی عروقی می شوند و این بیماری ها نیز به عصب بویایی آسیب می زنند.

محققان پیشتر گزارش دادند: آلودگی ذرات معلق، مرگ یا عوارض بیماری را افزایش می دهد، در عین حال که قدرت بویایی را کاهش می دهد.

دکتر پینتو می گوید: نباید مردم را وحشت زده کرد. زیرا بیماری هایی مانند سرماخوردگی، آلرژی و سینوزیت چرکی هم می تواند بر بویایی تاثیر بگذارد بنابراین تشخیص این موضوع کاملا با پزشک است.

قناری ها، کوچک ترین کارگران معدن

در دوران گذشته و زمانی که دستگاه های سنجش میزان گاز هنوز به بازار نیامده بودند، قناری ها بین معدن کاران یک عالمه ارج و قرب داشتند.

مجله همشهری سرنخ: در دوران گذشته و زمانی که دستگاه های سنجش میزان گاز هنوز به بازار نیامده بودند، قناری ها بین معدن کاران یک عالمه ارج و قرب داشتند.

 

کارگرانی که در معادن زغال سنگ کار می کردند، یک قناری را همیشه همراه خودشان به اعماق زمین می بردند. قناری های معدنی، مهم ترین عضو خانواده معدن کاران بودند و اگر یک روز قناری معدن نبود، احتمال زیادی وجود داشت که معدنچیان دست به کار نشوند اما چرا این پرنده چنین اهمیتی داشته است؟

 

رسم همراه داشتن قناری در معدن، یک سنت قدیمی است که حدود ۱۰۰ سال در بین کارگران معادن زغال سنگ رواج داشته است. این پرنده های کوچک در اصل حکم پیشمرگ معدن کاران را داشتند و جلوتر از همه به مناطق صعب العبور معادن برده می شدند. این پرنده ها آن قدر مهم بودند که به مرور حتی افسانه های متعددی هم درباره شان ساخته شد.

 

قناری ها، کوچک ترین کارگران معدن

 

افسانه های قناری

 

اسطوره ها یا شخصیت های ستودنی تاریخی، همیشه موجوداتی خارق العاده با هیکلی تنومند و توانایی های عجیب هستند، قناری ها اما یکی از استثناهایی هستند که با وجود هیکل نحیف و اندازه کوچک شان، در حد یک اسطوره شناخته می شوند.

 

بر اساس افسانه ها، این جانوران کوچک آوازخوان به جز توانایی خاص شان در تشخیص گازهای سمی و قابل انفجار، می توانستند با حس ششم شان درباره وقوع احتمالی حوادث مختلف هشدار بدهند. البته در روزگاری که قناری ها یار غار کارگران معدن شده بودند کسی نمی دانست از نظر بیولوژیکی این پرندگان چه توانایی های منحصر به فردی دارند اما به خاطر این که چند بار توانسته بودند با مرگ یا حتی سروصدای عجیب و غریبی که ایجاد می کردند، جان معدنچی ها را نجات بدهند، تبدیل به اسطوره هایی جدی و مهم در ذهن معدنچی ها شده بودند.

 

همین اتفاقات مهم باعث شده بود تا به مرور افسانه های متعددی هم درباره آنها بین معدنچیان جهان رواج پیدا کند. از جمله این افسانه ها این بود که می گفتند قناری ها هر اتفاق نحسی را می توانند پیش بینی کنند، حتی اگر این رخداد چیزی شبیه رکود اقتصادی یا حتی مشکلات سیاسی باشد.

 

در دوره ای خاص، بازار فروش قناری ها آن قدر بالا گرفته بود که دلالان از هر راهی برای فروختن جنس های شان استفاده می کردند. یکی از این راه های تبلیغاتی این بود که می گفتند قناری ها می توانند اتفاق های مهم تاریخی را هم تا حدودی پیش بینی کنند. یکی از توانایی های قناری ها در آن دوران، توانایی تشخیص سیاستمداران خوب از بد یا حتی پیش بینی رکود اقتصادی و کسادی بازار بود.

 

آنها برای این که حرف های شان را به مردم بقبولانند قفس قناری را جلوی اسکناس یا تصویر سیاستمداران می گذاشتند و وقتی جانور از خودش عکس العمل غیرعادی یا خاصی نشان داد، قیافه حق به جانب به خودشان می گرفتند.

 

قناری ها، کوچک ترین کارگران معدن

 

واقعیت چه بود؟

 

اما آن چه واقعا معدنچیان را به همراه داشتن قناری عادت داده بود، به یک واقعیت تاریخی بر می گشت. معمولا قناری ها در شرایط سخت خیلی سریع می مردند که در آن صورت، معدنچیان مسیرشان را تغییر داده یا راه خروج را در پیش می گرفتند چون اطمینان داشتند که به زودی خواهند مرد؛ اما این ایده از کجا آمد و چرا قناری ها پیشمرگ معدنچیان شدند؟

 

نخستین کسی که به ذهنش رسید از قناری به عنوان دستگاه سنجش دود استفاده کند، شخصی به نام «جان هالدن» بود که درباره زندگی جانوران و واکنش آنها به تغییرات کنجکاو بود. او البته هیچ گاه تحصیلات پزشکی را دنبال نکرد و عشق واقعی اش انجام دادن آزمایش های خاص و عجیب بود.

 

یکی از کنجکاوی های این مرد عجیب، تاثیر گازهای مهلک بر بدن انسان و جانوران وحشی بود اما چون کسی دلش نمی خواست در آزمایش های عجیب او شرکت کند، ناچار خودش را به عنوان موش آزمایشگاهی در نظر گرفت و بالاخره هم تا مسموم نشد، کوتاه نیامد.

 

آقای کنجکاو، در یکی از جدی ترین آزمایش ها، خودش را در یک اتاق حبس کرد و به اهل خانه سفارش کرد که تمام درزهای اتاق را از بیرون مهر و موم کنند، بعد هم گاز مونوکسید کربن را داخل اتاق رها کرد تا بعد از مدتی تمام فضای اتاق از گاز پر شود. او در گوشه ای از اتاق مهر و موم شده، یک دفترچه و ساعت گذاشته بود و با گذشتن هر دقیقه، علایمی که در خودش حس می کرد را یادداشت کرد.

 

او از قبل می دانست که یکی از ترکیبات سمی در گازهای کشنده، منوکسید کربن است که بو و رنگ خاصی ندارد و معدنچیان وقتی گرفتار آن می شوند که مسموم شده اند. هالدین مدت کوتاهی بعد از مسموم شدن، از اتاق بیرون آورده شد و نجات پیدا کرد. او بعدتر نتیجه مشاهداتش را به صورت علمی نوشت: «منوکسید کربن با هموگلوبین خون که وظیفه اکسیژن رسانی به خون را دارد، ترکیب می شود. به همین دلیل، احساس سرگیجه خاصی به انسان دست می دهد.»

 

قناری ها، کوچک ترین کارگران معدن

 

ایده تشخیص گاز از کجا آمد؟

 

آقای هالدن زمانی تصمیم گرفت درباره مسمومیت گاز تحقیق کند که متوجه شد عده ای از معدنچیان بدون این که مشکل خاص یا سابقه بیماری داشته باشند، در عرض چند روز می میرند. او کارگران را از نزدیک تحت نظر گرفته و متوجه شد صورت تمام کسانی که به طور ناگهانی می مردند، برافروخته و قرمز شده است. او وقتی خودش را در اتاق گاز حبس کرد، متوجه شد که لحظاتی قبل از بیهوشی دقیقا همان علایم را داشته است.

 

آقای ماجراجو بعد از این ماجرا، آزمایش های مختلفی روی جانوران دیگر هم انجام داد و در نهایت پیشنهاد کرد که قناری به عنوان یکی از حساس ترین موجودات به تغییرات هوایی، به خصوص گاز منوکسید کربن، در معادن مورد استفاده قرار بگیرد.

 

او این پیشنهاد را در ابتدای قرن بیستم مطرح کرد، دورانی که فعالیت در معادن به طرز عجیبی گسترش پیدا کرده بود و و اگر قناری وجود نداشت، هر سال مرگ های مرموز بیشتری در معدن گزارش می شد.

 

چرا تنها پرنده قناری بود؟

 

البته قناری تنها موجود زنده ای نیست که می تواند در برابر تغییرات گازهای سمی از خودش واکنش نشان بدهد. از نظر علمی، پرندگان موجودات بسیار حساسی به این دگرگونی ها هستند و تنها دلیلی که آقای هالدن را به این توصیه واداشته بود، فراوانی قناری در محل زندگی اش بود. یعنی اگر کلاغ در آن منطقه زیاد بود امکان داشت تا این پرنده به عنوان تشخیص دهنده گاز مورد استفاده قرار بگیرد.

یکی از دلایلی که پرندگان تا این حد به تغییر هوا حساس هستند، به سیستم تنفسی خاص شان بر می گردد. آنها برای این که بتوانند پرواز کنند، سیستم تنفسی خاصی دارند که با سرعت زیادی هوا را به داخل ریه ها می فرستند. این شیوه زندگی به خصوص در ارتفاعات بالا یعنی جایی که غلظت هوا کمتر است به کار می آید. بدن پرندگان می تواند به راحتی کمترین میزان غلظت آلاینده را تشخیص داده و نسبت به آن واکنش نشان بدهد. امروزه از نظر علمی ثابت شده که هر قناری به طور متوسط در شرایطی که گازهای سمی در هوا وجود داشته باشد، دو برابر بیشتر از بقیه موجودات واکنش نشان داده و تنفس می کند.

Are psychiatric disorders a ‘canary in a coal mine’ for Alzheimer’s disease?

People with clinically diagnosed depression and anxiety may be prone to developing Alzheimer’s disease at a younger age than other people, and those with a history of posttraumatic stress disorder may be prone to Alzheimer’s disease onset even earlier in life, according to findings from a review of 1,500 patients with Alzheimer’s disease from a single-center population.

Dr. Emily Eijansantos

“Could psychosis symptoms be the proverbial canary in a coal mine?” Emily Eijansantos, a medical student at the University of California, San Francisco, said in reporting results of the chart review at the 2021 annual meeting of the American Academy of Neurology. “Previously in this cohort it was found that neurodevelopmental factors as well as chronic insults such as autoimmunity and seizure were also associated with an early age of onset in Alzheimer’s disease.”

The link between depression and autoimmunity, and anxiety and seizure “beg more questions about underlying pathophysiology,” she said. The study included 750 patients with early-onset Alzheimer’s disease and a similar number of late-onset patients from the UCSF Memory and Aging Center.

An inverse correlation between psychiatric disorders and age of Alzheimer’s onset

In the total study population, 43.5% (n = 652) had a previous diagnosis of depression and 32.3% (n = 485) had been diagnosed with anxiety. That, Ms. Eijansantos said, falls into similar ranges that other studies have reported.

“When we look at individual psychiatric disorders, we find that those with depression, anxiety, or PTSD are younger on average,” she said. “Patients with depression and anxiety are more [likely] female and have less vascular risk factors, and we observed an association between depression and autoimmunity, anxiety, and seizures.”

Specifically, patients with a history of depression were 2.2 years younger, on average, at the age of onset than patients without such history (P = .01); those with anxiety were 3 years younger on average (P = .01); and those with PTSD were 6.8 years younger on average, although only 1% (n = 15) of study subjects had PTSD, making for a small sample to study. These age-of-onset disparities didn’t appear among patients with previously diagnosed bipolar disorder (BPD) or schizophrenia.

Ms. Eijansantos noted that there were no differences in education attained or apolipoprotein-E gene status between the patients with and without a history of psychosis, and, within the subgroups of individual psychiatric disorders, there were no differences between patients with past and current or formal and informal diagnoses.

“When we split the cohort into quintiles based on age of Alzheimer’s disease onset, we find an inverse correlation between the amount of depression, anxiety, and PTSD endorsed and their ages of onset,” Ms. Eijansantos said. For example, the youngest quintile had a greater than 50% rate of depression while the oldest quintile had a depression rate around 36%. A similar spread was found with anxiety: a rate around 46% in the youngest quantile versus around 25% in the oldest, whereas rates of PTSD, BPD, and schizophrenia were similar across the five age-of-onset groups.

Patients with a history of multiple psychiatric disorders had an even younger age of onset. “We see that those with two psychiatric disorder are younger than those with one, and those with three psychiatric disorders are younger still,” Ms. Eijansantos said. “And we find that the Alzheimer’s disease age-at-onset reduction doubles with each additional psychiatric disorder.” Multiple disorders also adversely impacted survival, she said.

Because they found no difference between patients with past versus active symptoms and informal versus formal diagnosis, Ms. Eijansantos explained that they further studied the National Alzheimer’s Coordinating Center cohort of 8,267 patients with Alzheimer’s disease and found a similar relationship between psychiatric history and age of onset among patients with depression or anxiety or both. This cohort also documented symptom severity, she noted. “So when we look at depression and anxiety we find similar reductions in the Alzheimer’s disease age of onset with each increasing degree of symptom severity,” she said.

“Does this mean that psychiatric disease is a risk factor for Alzheimr’s disease?” Ms. Eijansantos said. “We can’t answer that with this study because it was only designed to see if the psychiatric factors modulate the age of onset in those that have Alzheimer’s disease, but taken together we believe that these results fit the framework that there are pathophysiological and profound differences between earlier and later presentations of Alzheimer’s disease.”

She pointed to reports that early-onset Alzheimer’s disease is associated with more aggressive tau pathology and that depression is associated with tau. However, the evidence supporting a link between amyloid and psychiatric disease is less certain, she said.

Preliminary and speculative findings

Senior study author Zachary Miller, MD, an assistant professor in the UCSF Memory and Aging Center, explained the significance of the study findings of potential links between depression and autoimmunity, and anxiety and seizure. “There may be distinct underlying pathophysiological mechanisms in patients with Alzheimer’s disease who have symptoms of depression versus anxiety,” he said, acknowledging the findings “are quite preliminary and our interpretations quite speculative.”

Dr. Zachary Miller

The findings raise the question that the symptomatic presentation of greater amounts of depression in early-onset Alzheimer’s disease may be moderated by an underlying neuroinflammatory insult, he said. “If so, depression symptomatology could then be seen as a possible clinical marker of this inflammatory response and possibly be used in testing clinical endpoints for future intervention trials,” Dr. Miller said. “Similarly, if neuronal hyperexcitability in Alzheimer’s disease manifests itself as either seizure and/or anxiety, this would have significant impact for therapeutic monitoring and treatment.”

He said a multicenter study of Alzheimer’s disease cohorts would validate the findings. “At the same time, we are also interested in looking deeper into these findings, investigating the potential cognitive and neuroanatomical correlates associated with these conditions,” Dr. Miller said.

Clinical phenotyping may provide more insight into the relationship between psychosis and age of Alzheimer’s disease onset, said Vijay K. Ramanan, MD, PhD, an assistant professor of neurology at Mayo Clinic in Rochester, Minn.

Dr. Vijay K. Ramanan

“Less typical presentations of Alzheimer’s disease, such as posterior cortical atrophy or dysexecutive Alzheimer’s disease, are associated with younger age of onset and are sometimes misdiagnosed as having pure psychiatric disease,” he said. “It is also possible that, in some cases with psychiatric disease, a younger age of onset of cognitive symptoms is charted, even though there are fundamentally two distinct processes at play – a psychiatric disease and a separate neurodegenerative disease – each having independent but additive impacts on cognition.”

Dr. Ramanan added, “This work is also a good reminder to be on the lookout for neuropsychiatric symptoms, treat where indicated, and be open to the possibility that psychiatric symptoms and Alzheimer’s disease can coexist.”

Ms. Eijansantos, Dr. Miller, and Dr. Ramanan have no relevant financial relationships to disclose.

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر
منبع
www.bartarinha.irwww.osvahpharma.comwww.mdedge.com

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا