سلامتیعلوم پزشکی

چه ارتباطی بین چاقی و بیماری قلبی وجود دارد

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۰ میانگین: ۰]

چاقی یک بیماری مزمن است که می‌تواند خطر ابتلا به بسیاری از مشکلات سلامتی از جمله بیماری قلبی، دیابت (diabetes) و برخی سرطان ها (cancers) را افزایش دهد.

سازمان بهداشت جهانی (WHO) اشاره می کند که چاقی از سال ۱۹۷۵ در سراسر جهان تقریباً سه برابر شده است. مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری (CDC)، شیوع چاقی در ایالات متحده در سال ۲۰۲۰ حدود ۴۲ درصد بود.

چاقی خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد، که همچنان عامل اصلی مرگ و میر در ایالات متحده است. در این مقاله، ما به ارتباط بین این دو بیماری و کارهایی که می‌توانید برای بهبود سلامت قلب خود انجام دهید، خواهیم پرداخت.

چاقی چگونه تعریف می‌شود؟

چاقی زمانی اتفاق می افتد که اندازه و تعداد سلول های چربی در بدن شما افزایش یابد. متخصصان مراقبت های بهداشتی از ابزاری به نام شاخص توده بدنی (BMI) برای کمک به طبقه بندی چاقی استفاده می کنند.

BMI اندازه گیری اندازه بدن شما است که وزن و قد شما را در نظر می گیرد. با تقسیم وزن شما بر حسب کیلوگرم بر مجذور قد شما بر حسب متر محاسبه می شود.

محدوده BMI

داشتن BMI بالا می تواند یکی از نشانه های این باشد که شما مقدار زیادی چربی بدن دارید. بر اساس CDC، محدوده های مختلف BMI عبارتند از:

  • کمبود وزن : BMI کمتر از ۱۸.۵
  • وزن سالم: BMI 18.5 تا کمتر از ۲۵
  • اضافه وزن: BMI 25 تا کمتر از ۳۰
  • چاقی: BMI 30 یا بالاتر

مهم است که توجه داشته باشید که BMI یک ابزار غربالگری است و مواردی مانند ترکیب بدن و سایر عوامل را در نظر نمی گیرد. به عنوان مثال، از آنجایی که ماهیچه‌ها متراکم‌تر و سنگین‌تر از چربی هستند، برخی از ورزشکاران ممکن است به دلیل توده عضلانی‌شان، BMI بالایی داشته باشند، اما همچنان یک وزن سالم در نظر گرفته شوند.

با توجه به انجمن دیابت آمریکا (American Diabetes Association)، نسبت دور کمر به باسن شما (WHR) برای پیش‌بینی خطرات بیماری‌های قلبی عروقی دقیق‌تر از BMI است. این اندازه گیری تخمین می زند که چه مقدار چربی در اطراف کمر و باسن شما ذخیره شده است.

تنها چیزی که نیاز دارید یک متر است تا نسبت دور کمر به باسن خود را مشخص کنید. هنگامی که دور کمر خود (دقیقا بالای ناف) و پهن ترین قسمت باسن خود را اندازه گرفتید، به سادگی دور کمر خود را بر دور باسن خود تقسیم می کنید.

نمودار نسبت دور کمر به باسن

خطر سلامتی زنان مردان
کم ۰.۸۰ یا کمتر ۰.۹۵ یا کمتر
در حد متوسط ۰.۸۱-۰.۸۵ ۰.۹۶-۱.۰
بالا ۰.۸۶ یا بالاتر ۱.۰ یا بالاتر

آیا چاقی خطر ابتلا به بیماری قلبی را افزایش می‌دهد؟

چاقی یک عامل خطر برای بیماری قلبی است. در واقع، یک مطالعه بزرگ در سال ۲۰۱۸ نشان داد که در مقایسه با افراد با شاخص توده بدنی سالم، افراد چاق نه تنها در معرض خطر بیماری قلبی هستند، بلکه خطر مرگ ناشی از بیماری قلبی نیز در آنها بیشتر است.

اثرات چاقی می تواند به طرق مختلف بر قلب شما تأثیر بگذارد. بیایید نگاهی دقیق تر به این تاثیرات بیاندازیم.

خطر آترواسکلروز را افزایش می‌دهد

افزایش سطح چربی، به ویژه چربی شکمی، می تواند باعث تغییراتی شود که باعث افزایش سطح التهاب و افزایش مقاومت به انسولین در بدن می‌شود. هر دوی این عوامل می توانند آترواسکلروز را افزایش دهند.

آترواسکلروز زمانی اتفاق می افتد که یک ماده چسبنده به نام پلاک روی دیواره رگ های شما ایجاد می شود. این باعث باریک شدن رگ ها می شود. هنگامی که این اتفاق می افتد، جریان خون از طریق شریان ها کاهش می یابد.

آترواسکلروز می تواند باعث بیماری عروق کرونر شود، زمانی که پلاک روی دیواره رگ هایی که قلب را تامین می کنند جمع می شود و رسیدن خون به قلب را سخت تر می کند. بیماری عروق کرونر به نوبه خود می تواند منجر به شرایطی مانند آنژین صدری و حمله قلبی شود. آترواسکلروز همچنین می تواند باعث بیماری عروق مغزی شود که بر جریان خون در مغز تأثیر می گذارد و خطر سکته مغزی را افزایش می دهد.

از قلب مالیات می‌گیرد

افزایش چربی بدن همچنین می‌تواند منجر به افزایش حجم خون در بدن شما شود. این می تواند باعث شود که قلب شما برای به گردش درآوردن آن خون، ضربان بیشتری داشته باشد.

با گذشت زمان، تلاش اضافی مورد نیاز قلب می تواند باعث تغییرات ساختاری در اطراف بطن ها، اتاق های پمپاژ اصلی قلب شود. این در نهایت می تواند منجر به نارسایی قلبی شود. 

بر ریتم قلب تاثیر می‌گذارد

چاقی همچنین با نوعی آریتمی مرتبط است که می تواند منجر به لخته شدن خون خطرناک شود. در واقع، بررسی ۲۰۲۱ اشاره می کند که تحقیقات قبلی نشان داده است که چاقی ممکن است یک پنجم موارد AFib را تشکیل دهد.

AFib ممکن است در چاقی به دلیل تغییرات ساختاری در قلب اتفاق بیفتد که بر سیگنال الکتریکی هماهنگ کننده ضربان قلب تأثیر می گذارد. احتمالاً عوامل متعددی وجود دارد که به این امر کمک کند، آنها شامل:

  • افزایش رسوب چربی در اطراف قلب
  • سطوح بالای التهاب در بدن
  • تغییرات حجم خون مرتبط با چاقی
  • سایر شرایط مرتبط با چاقی، مانند نارسایی قلبی، آپنه خواب، و فشار خون بالا

می‌تواند منجر به فشار خون بالا (هایپرتانسیون) شود

با توجه به بررسی ۲۰۲۰ در ۶۵ تا ۷۸ درصد موارد چاقی دلیل فشار خون بالا است. داشتن مقدار بیشتری از بافت چربی می‌تواند تغییرات پیچیده‌ای در بدن شما ایجاد کند که همگی می‌توانند فشار خون شما را تحت تاثیر قرار دهند و باعث شوند که آن از محدوده سالمی بالاتر باشد.

با گذشت زمان، فشار خون بالا در بدن شما می تواند شریان های شما را سفت کند. این می تواند شریان های شما را مستعد تشکیل پلاک کند و باعث تنگ شدن آنها و در نتیجه آترواسکلروز شود.

فشار خون بالا همچنین به قلب شما نیاز دارد که بیشتر کار کند. این می تواند باعث ضخیم شدن عضله قلب شود زیرا برای کنترل فشار افزایش یافته کار می کند. تغییرات در عضله قلب و عروق می تواند خطر بیماری عروق کرونر، حمله قلبی و نارسایی قلبی را افزایش دهد.

خطر عوارض قلبی مرتبط با دیابت را افزایش می‌دهد

چاقی یک عامل خطر اصلی برای دیابت نوع ۲ است. با گذشت زمان، سطوح بالای قند خون می تواند به رگ های خونی داخل و اطراف قلب و همچنین اعصاب کنترل کننده قلب آسیب برساند.

در واقع، بزرگسالانی که دیابت دارند تقریبا دو برابر بیشتر از بزرگسالانی که دیابت ندارند در معرض ابتلا به بیماری قلبی یا سکته هستند.

ممکن است باعث آپنه خواب و فشار خون بالا شود

چاقی یکی از علل شایع آپنه خواب است. اثرات دوره های آپنه می تواند منجر به افزایش فشار خون شود که ممکن است کنترل آن دشوار باشد. فشار خون بالا، که می تواند باعث شود قلب شما سخت تر کار کند، همچنین یک عامل خطر برای نارسایی قلبی است.

آیا فرم بدن شما می‌تواند یک عامل خطر برای بیماری قلبی باشد؟

شکل بدن شما همچنین می تواند یک عامل خطر برای بیماری قلبی باشد. حمل وزن اضافی به دور کمر با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبط است. ممکن است به این شکل بدن «سیبی» اشاره کنید. 

یک مطالعه در سال ۲۰۱۹، زنان یائسه با چربی بدن بیشتر در ناحیه کمر (سیبی شکل) را با آنهایی که چربی بدن بیشتری در ناحیه باسن و پاها داشتند (گلابی شکل) مقایسه کرد. همه زنان دارای BMI سالم و سابقه قبلی بیماری قلبی نبودند.

پس از تنظیم فاکتورهای جمعیت شناختی و شیوه زندگی، محققان دریافتند که داشتن چربی بیشتر در اطراف کمر و کاهش چربی بدن در ناحیه باسن و پاها با افزایش خطر بیماری قلبی مرتبط است.

چرا این هست؟ به طور کلی، اندازه دور کمر با چیزی به نام چربی احشایی مرتبط است. این چربی پنهانی است که در اطراف اندام های شکمی شما یافت می شود. این با چربی زیر پوستی متفاوت است، یعنی چربی دور کمر شما که می توانید آن را نیشگون بگیرید.

چربی احشایی با سطوح بالاتر التهاب همراه است. همچنین با خطر بالای بیماری قلبی و دیابت مرتبط است.

چگونه کاهش وزن می‌تواند به قلب شما کمک کند؟

خبر خوب این است که کاهش وزن می تواند به سلامت قلب شما کمک کند. در واقع، تحقیقات نشان داده است که کاهش وزن در افراد چاق می تواند خطر بیماری قلبی، به ویژه بیماری عروق کرونر را کاهش دهد.

بنابراین، قبل از اینکه بتوانید فواید سلامتی را ببینید، چقدر وزن باید کم کنید؟ یک مطالعه قدیمی ۲۰۱۱ که به بررسی اثرات کاهش وزن در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ و اضافه وزن یا چاقی پرداخت، دریافت که حتی کاهش وزن متوسط ​​نیز می تواند کمک کننده باشد.

پس از یک سال، افرادی که ۵ تا ۱۰ درصد از وزن اولیه بدن خود را از دست دادند، احتمال کاهش قابل توجه سطح A1C ، فشار خون و تری گلیسیرید و همچنین بهبود در کلسترول HDL (سالم) را داشتند.

در حالی که کاهش وزن کم با فواید همراه بود، محققان بهبود بیشتری را برای کسانی که ۱۰ تا ۱۵ درصد از وزن اولیه بدن خود را از دست دادند، مشاهده کردند.

چگونه با کاهش وزن سالم شروع کنیم

طبیعی است که در مورد چگونگی شروع کاهش وزن سالم مطمئن نباشید. اما استراتژی های آزمایش شده و واقعی وجود دارد که کار می کند. در اینجا چند راه موثر برای شروع سفر کاهش وزن آورده شده است.

با پزشک خود صحبت کنید

هر کس متفاوت است. قبل از شروع یک برنامه کاهش وزن، با پزشک خود صحبت کنید تا در مورد وضعیت سلامتی خاص خود صحبت کنید. آنها می توانند در مورد بهترین راه برای مقابله با کاهش وزن و تغییرات سبک زندگی که باید روی آنها تمرکز کنید، مشاوره ارائه دهند.

رژیم غذایی خود را تنظیم کنید

رژیم غذایی یکی از بزرگترین اجزای کاهش وزن است. هدف این است که کالری بیشتری بسوزانید از آنچه دریافت می کنید. با این حال، تمرکز بر روی غذاهایی که برای سلامت کلی شما مفید هستند، از جمله سلامت قلب نیز مهم است .

طبق مطالعات متعدد ، رژیم غذایی مدیترانه ای به کاهش وزن کمک می کند و به کاهش خطر حمله قلبی و مرگ زودرس کمک می کند.

برای سلامتی بهینه، سعی کنید بیشتر از این مواد غذایی را در رژیم غذایی خود بگنجانید:

  • میوه ها و سبزیجات تازه
  • غلات کامل مانند برنج قهوه ای، جو، جو، چاودار، گندم کامل و ذرت
  • حبوبات مانند لوبیا، نخود، عدس و نخود
  • لبنیات کم چرب یا بدون چربی
  • پروتئین های خاصی مانند ماهی، مرغ، تکه های بدون چربی گوشت ، لوبیا و آجیل
  • چربی‌های سالم مانند روغن زیتون، زیتون، آووکادو و روغن آووکادو

در عین حال، سعی کنید از غذاهایی که دارای چربی های اشباع یا ترانس، کربوهیدرات های تصفیه شده و نمک هستند پرهیز کنید. 

یکی دیگر از استراتژی های کاهش وزن که برای برخی افراد موثر است ، روزه داری متناوب است که شامل دوره های منظم مصرف کم یا بدون غذا است. ممکن است بخواهید با پزشک خود در مورد اینکه آیا این می تواند یک استراتژی کاهش وزن ایمن و موثر برای شما باشد صحبت کنید.

به اندازه سهم خود توجه کنید

علاوه بر انتخاب غذاهای سالم تر، کنترل اندازه وعده های غذایی نیز مهم است. سعی کنید اندازه وعده های غذایی خود را محدود کنید، به خصوص در مورد غذاهایی که حاوی کالری بیشتری هستند.

شما همچنین می توانید از بشقاب خود به عنوان یک ابزار بصری استفاده کنید و حداقل بشقاب خود را با سبزیجات غیر نشاسته ای پر کنید. سپس می توانید نیمه دیگر بشقاب خود را با پروتئین های بدون چربی مانند ماهی، بوقلمون یا مرغ و غلات یا نشاسته مانند برنج قهوه ای یا سیب زمینی پخته پر کنید.

فعالیت بدنی را افزایش دهید

فعالیت بدنی منظم نه تنها به کاهش وزن کمک می کند، بلکه می تواند قلب شما را تقویت کند، خلق و خوی شما را تقویت کرده و سطح انرژی شما را بالا ببرد.

دستورالعمل‌های فعالیت بدنی برای آمریکایی ها توصیه می کند که بزرگسالان حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته فعالیت بدنی با شدت متوسط ​​داشته باشند. این به حدود ۲۲ دقیقه ورزش در روز تقسیم می شود.

این سطح از فعالیت برای اکثر افراد بی خطر است و می تواند شامل انواع مختلفی از فعالیت ها مانند پیاده روی سریع، شنا، دوچرخه سواری و حتی باشد.

اگر گنجاندن ۲۰ دقیقه ورزش در برنامه روزانه برایتان سخت است، سعی کنید آن را به ۱۰ تا ۱۲ دقیقه ورزش دو بار در روز تقسیم کنید.

محرک‌های خود را شناسایی کنید

گاهی اوقات برخی از افکار، احساسات و موقعیت‌ها می‌توانند تمایل به دستیابی به غذاهای خاص را تحریک کنند. به عنوان مثال، رفتن به یک رویداد ورزشی یا مهمانی، یا احساس عصبانیت، بی حوصلگی یا استرس ممکن است باعث شود که غذاهای ناسالم بخورید یا بیشتر از آنچه باید بخورید.

سعی کنید به موقعیت هایی فکر کنید که ممکن است با انتخاب غذاهای سالم شما را دچار مشکل کند. سپس، راه هایی برای مقابله با هر محرک بیابید. برای مثال:

  • اگر احساس استرس یا ناامیدی می کنید، به جای اینکه به دنبال غذا بگردید، به پیاده روی بروید یا با یک دوست تماس بگیرید
  • اگر در مهمانی هستید، سعی کنید بشقاب خود را با انتخاب های سالم پر کنید یا بین خود و غذا فاصله بگذارید

روی اهداف واقع بینانه تمرکز کنید

کاملاً طبیعی است که بخواهید فوراً تغییرات را مشاهده کنید، اما به خاطر داشته باشید که حتی تغییرات کوچک نیز می تواند در طول زمان به نتایج بزرگی منجر شود.

به این ترتیب، سعی کنید اهداف واقع بینانه و مشخصی مانند “این هفته حداقل ۲۵ دقیقه و ۴ روز پیاده روی کنم.” یا “این هفته ۱ وعده میوه یا سبزیجات تازه را به رژیم غذایی خود اضافه خواهم کرد.”

از شبکه پشتیبانی خود استفاده کنید

به یاد داشته باشید که شما تنها نیستید. افراد زیادی در اطراف شما هستند که می توانند در مسیر کاهش وزن به شما کمک کنند و از شما حمایت کنند. مطمئن شوید که برای حمایت با دوستان، خانواده، همکاران، پزشک یا تیم مراقبت های بهداشتی خود، به خصوص در زمان های چالش برانگیز، تماس بگیرید.

اگر بیمه دارید، ممکن است بخواهید با برنامه سلامت خود بررسی کنید تا ببینید آیا آنها مشاوره تغذیه یا مربیگری سلامت ارائه می دهند یا خیر. این منابع می توانند به شما کمک کنند ابزارهایی را که برای رسیدن به اهداف کاهش وزن خود نیاز دارید، در اختیارتان قرار دهند.

همچنین بررسی کنید که چه منابعی در جامعه شما موجود است. این می تواند شامل گروه های پیاده روی، باشگاه های تناسب اندام یا کلاس های آشپزی سالم باشد. همچنین ممکن است بخواهید به گروه های حمایت از کاهش وزن به صورت آنلاین یا در جامعه خود نگاه کنید.

در مورد سایر گزینه های کاهش وزن با پزشک خود صحبت کنید

اگر پس از تنظیم رژیم غذایی و اندازه وعده های غذایی و افزایش فعالیت بدنی، همچنان برای کاهش وزن مشکل دارید، با پزشک خود در مورد گزینه های دیگر مانند داروهای تجویزی یا جراحی کاهش وزن صحبت کنید.

  • داروهای تجویزی برای کاهش وزن به روش های مختلفی عمل می کنند. برخی از انواع داروها می توانند به کاهش گرسنگی شما کمک کنند، در حالی که سایر داروها ممکن است جذب چربی از غذایی که می خورید را برای بدن دشوارتر کنند.
  • جراحی کاهش وزن که به عنوان جراحی چاقی (bariatric surgery) نیز شناخته می شود ، چاقی را با کاهش سایز معده درمان می کند که به نوبه خود میزان غذای مصرفی شما را محدود می کند. انواع مختلفی از جراحی چاقی وجود دارد، از جمله:
    • اسلیو معده: با جراحی اسلیو معده، حدود ۸۰ درصد معده شما برداشته می شود. قسمتی از معده که باقی مانده است در یک کیسه موزی شکل دوخته می شود. این رایج ترین نوع جراحی کاهش وزن در ایالات متحده است.
    • بای پس معده: با این نوع جراحی که به نام بای پس معده Roux-en-Y نیز شناخته می شود، جراح بخش بزرگی از معده و قسمت اول روده کوچک شما را برمی دارد.
    • باند معده: یک روش کمتر تهاجمی، جراحی باند معده شامل قرار دادن نواری در اطراف بالای معده برای ایجاد کیسه ای است که مقدار کمتری غذا را در خود جای می دهد. بند قابل تنظیم است، به این معنی که جراح شما می تواند در صورت لزوم اندازه کیسه را تغییر دهد.

حرف آخر

چاقی یک عامل خطر برای بیماری های قلبی و همچنین سایر شرایط مانند دیابت و برخی سرطان ها است. نمونه هایی از انواع بیماری قلبی که چاقی با آنها مرتبط است شامل بیماری عروق کرونر، نارسایی قلبی و AFib است.

فرم بدن، به ویژه داشتن چربی بیشتر در ناحیه کمر، خطر بیماری قلبی را نیز افزایش می دهد. این به این دلیل است که چربی احشایی می تواند به افزایش التهاب در بدن کمک کند.

اگر به کاهش وزن علاقه دارید، با پزشک خود صحبت کنید تا در مورد یک استراتژی کاهش وزن سالم که برای شما مناسب است صحبت کنید.

منابع

آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر
منبع
www.healthline.com

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا