سلامت و بهداشتعلوم پزشکی

سوختگی چیست؛ انواع و علل سوختگی؛ کمک‌های نخستین در سوختگی

امتیازی که به این مقاله می دهید چند ستاره است؟
[کل: ۱ میانگین: ۵]

هدف‌های رفتاری: در پایان این مطلب فراگیرنده باید بتواند؛

۱- ساختمان پوست را توضیح دهد.

۲- سوختگی را تعریف کند.

۳- علل سوختگی را نام ببرد.

۴- مواردی که در تعیین شدت سوختگی نقش دارند، توضیح دهد.

۵- سوختگی را بر اساس عمق آن طبقه‌بندی کند.

۶- سوختگی را بر اساس وسعت آن طبقه‌بندی کند.

۷- عوارض سوختگی را بیان کند.

۸- کمک‌های نخستین در سوختگی را انجام دهد.

۹- کمک‌های نخستین در سوختگی‌های خاص را انجام دهد.

 

سوختگی

 رو شده اید که در حالت نیمه هوشیار و گیج از ماشین در حال سوختن بیرون کشیده شده است. بیشترین شکایت او سوزش و درد شدید ناشی از سوختگی در پاست. در صورت او نیز آثاری از سوختگی دیده می‌شود، اما شکایتی از آن‌ها ندارد. بیشترین خطری که این مصدوم را تهدید می‌کند چیست؟

از نظر مصدوم عمده‌ترین مشکل سوختگی پاهای او است که بسیار دردناک است. اما با توجه به وضعیت وی، که ممکن است دود و هوای داغ تنفس کرده باشد، باید احتمال داد راه‌های هوایی او آسیب دیده است. از دست دادن مایعات بدن، به دلیل سوختگی نیز، می‌تواند منجر به شوک گردد. بنابراین، باید دقت کنید که نادیده گرفتن خطر اختلال تنفسی به دلیل تورم راه‌های هوایی و شوک ناشی از کمبود حجم خون ممکن است به مرگ مصدوم بینجامد. برای آگاهی از مکانیسم و طبقه‌بندی سوختگی، ابتدا باید ساختمان پوست و عمل کرد آن را بشناسیم.

ساختمان پوست

پوست از سه لایه تشکیل شده است: لایه خارجی (اپیدرم)، لایه میانی (درم) و لایه داخلی (هیپودرم یا لایه زیرجلدی). لایه خارجی پوست دارای لایه‌های متعددی از سلول‌های پوششی است که خارجی‌ترین لایه آن از سلول‌های مرده تشکیل می‌شوند و سلول‌های زنده لایه‌های زیرین آن دائما پس از تقسیم شدن به قسمت سطحی منتقل می‌شوند. در لایه میانی رگ‌های خونی، اعصاب، فولیکول موها، غدد عرق و غدد مترشحه چربی پوست قرار دارند. لایه داخلی از بافت چربی غنی است و پوست را به بافت‌های زیرین یعنی عضله و استخوان می چسباند.

تعریف سوختگی

سوختگی نوعی جراحت پوست یا غشاهای مخاطی است که در اثر گرما یا سرمای بیش از حد، تابش اشعه، مواد شیمیایی و… ایجاد می‌شود. باید توجه داشت جراحت سوختگی می‌تواند از این فراتر رود و به ساختمان‌های زیر پوست مثل ماهیچه ها، استخوان ها، اعصاب و رگهای خونی نیز آسیب برساند.

علل سوختگی

عوامل متعددی می‌توانند موجب سوختگی شوند که بعضی از آن‌ها در جدول (۱) نشان داده شده است.

جدول ۱- انواع سوختگی ها

انواع سوختگی علل سوختگی
حرارتی مایعات داغ مثل چای یا روغن، بخار، شعله، تماس با اشیای داغ و…
الکتریکی جریان الکتریکی ولتاژ پایین مثل اتصالی در لوازم خانگی، ولتاژ بالا مثل کابل‌های انتقال نیرو، رعد و برق
شیمیایی مواد شیمیایی صنعتی و خانگی مثل سفید کننده‌ها و هرگونه مواد اسیدی و قلیایی
تشعشعی  آفتاب سوختگی، مواجهه با منابع رادیو اکتیو
استنشاقی استنشاق دود و گازهای داغ در فضاهای بسته، هنگام آتش سوزی
سایشی  تماس و اصطکاک مکرر با یک جسم، مثل کشیدگی طناب

تعیین شدت سوختگی

در تعیین شدت سوختگی باید عواملی چون عمق، وسعت، محل سوختگی، سن و بیماریهای قبلی مصدوم را در نظر گرفت.

طبقه‌بندی سوختگی بر اساس عمق آن: سوختگی‌ها بر مبنای عمق آسیب به سه درجه طبقه‌بندی می‌شوند (شکل ۱).

انواع سوختگیشکل ۱- انواع سوختگی

الف) سوختگی درجه یک: در این نوع سوختگی تنها به اپیدرم آسیب می‌رسد. این سوختگی‌ها اغلب بر اثر حرارت کم یا آفتاب ایجاد می‌شود. پوست در ظاهر صورتی یا قرمز رنگ و خشک می‌شود. در بعضی موارد ممکن است با تورم مختصر همراه باشد. پوست در هنگام لمس نرم و حساس است و آسیب دیدگی آن می‌تواند بسیار دردناک باشد. این نوع سوختگی احتیاج زیادی به مراقبت فوری ندارد و با سرد کردن عضو سوخته، درد و سوزش کاهش پیدا می‌کند. این نوع سوختگی اغلب بعد از چند روز بهبود می‌یابد.

ب) سوختگی درجه دو: این نوع سوختگی به اپیدرم و به قسمت‌هایی از درم آسیب می‌رساند. ممکن است تماس با شعله آتش، مایعات یا اجسام داغ و مواد شیمیایی این نوع سوختگی‌ها را ایجاد کند. به علاوه، تخریب عروق خونی باعث می‌شود پلاسما و آب میان بافتی در بین لایه‌های پوست جمع گردد و ایجاد تاول کند. علائم آن عبارتند از:  ایجاد تاول، پوست مرطوب صورتی‌رنک و حساس و بروز درد شدید در نتیجه تخریب انتهای عصب. بهبودی دو تا چهار هفته طول می‌کشد و گاهی اثر زخم به جا می ماند. در صورت مراقبت نکردن، گاهی عفونت ایجاد می‌شود.

ج) سوختگی درجه سه: این نوع سوختگی به تمام لایه‌های پوست آسیب می‌رساند و اغلب به دنبال تماس طولانی با شعله آتش، مایعات یا اجسام خیلی داغ، مواد شیمیایی و برق ایجاد می‌شود. این نوع سوختگی‌ها به دلیل تخریب اعصاب دردناک نیستند. اثر سوختگی به جا می ماند، ظاهر و عملکرد عضو سوخته تغییر می‌کند و اغلب به پیوند پوست نیاز دارند.

طبقه‌بندی سوختگی بر اساس وسعت آن: وسعت یک سوختگی به صورت درصدی از سطح بدن که سوخته است بیان می‌شود. یکی از روش‌های تعیین وسعت سوختگی قانون نُه‌هاست. هر کدام از اندام‌ها طبق شکل ( ۲- الف) محاسبه می‌شود. این قانون در کودکان زیر یک سال با بزرگ سالان کمی‌تفاوت دارد (شکل ۲- ب).

روش تعیین وسعت سوختگیشکل ۲- روش تعیین وسعت سوختگی

یک راه دیگر برای تعیین درصد سوختگی عبارت است از مقایسه آن با سطح کف دست بیمار که تقریبا برابر یک درصد است. برای مثال، اگر میزان سوختگی هفت برابر سطح کف دست باشد، سوختگی حدود هفت درصد تخمین زده می‌شود. از این روش، برای تخمین وسعت سوختگی در بیمار با هر سنی، به خصوص در سوختگی‌های پراکنده، می‌توان استفاده کرد (شکل ۳).

روش تعیین درصد سوختگی توسط کف دستشکل ۳- روش تعیین درصد سوختگی توسط کف دست

فعالیت

اگر کل دست و پای راست و نیمی از پشت مصدومی‌دچار سوختگی شده باشد، در این مصدوم چند درصد سوختگی ایجاد شده است؟

محل‌های مهم سوختگی در بدن: سوختگی صورت، دست‌ها و پاها (پایین‌تر از مچ)، ناحیه تناسلی، آرنج، زانو و زیر بغل بدون در نظر گرفتن وسعت سوختگی، مهم‌تر از قسمت‌های دیگر بدن اند. به طور مثال، سوختگی‌های صورت، به دلیل احتمال آسیب به چشم‌ها و گوشها و تخریب راه هوایی، مهم‌تر و حساس ترند.

سن و بیماری‌های قبلی مصدوم: سن بیمار عامل مهمی‌در تعیین شدت سوختگی و عوارض ناشی از آن است. کودکان زیر ۵ سال و بالغین بالای ۵۵ سال در برابر سوختگی تحمل کم‌تری دارند. بیماری قلبی یا تنفسی و همین طور دیابت ممکن است شدت آسیب ناشی از سوختگی را افزایش دهد.

۵- عوارض سوختگی

عوارض سوختگی بسته به شدت سوختگی متفاوت است. از عوارض زودرس آن می‌توان شوک و عفونت را نام برد. شوک غالبا در اثر از دست دادن حجم مؤثر آب بدن (کم شدن حجم خون) رخ می‌دهد. عفونت نیز گاهی به دلیل درمان‌های غیرعلمی و مالیدن روغن یا پمادهای غیربهداشتی به محل سوختگی ایجاد می‌شود. از عوارض دیررس سوختگی، ایجاد نقص عضو و تغییر در عملکرد اعضای بدن است که امکان دارد سبب ناتوانی و معلولیت مصدوم گردد.

۶- کمک‌های نخستین در سوختگی

– هرگز وارد محیط‌های مملو از دود و آتش نشوید.

– مصدوم را از عامل اصلی سوختگی دور کنید و روند سوختگی را متوقف سازید. اگر لباس‌ها شعله‌ور شده اند اجازه ندهید فرد در حال سوختن بدود. او را روی زمین بخوابانید و روی او آب بریزید (شکل ۴- الف) یا مصدوم را جهت مهار آتش با یک پتو، پرده، کت یا هر چیز مشابه بپوشانید (شکل ۵- ب). در سوختگی الکتریکی منبع الکتریسیته باید قطع گردد.

روش‌های خاموش کردن شعله‌های آتش در مصدومشکل ۴- روش‌های خاموش کردن شعله‌های آتش در مصدوم

– اگر مصدوم هوشیار نیست راه‌های هوایی، تنفس و ضربان قلب را بررسی کنید و در صورت لزوم عملیات احیا را انجام دهید.

– محل سوختگی را سرد کنید. این کار با استفاده از ریختن آب یا سرم نمکی روی سوختگی انجام می‌شود که درد و تورم را کاهش می‌دهد. این کار را حداقل بیست دقیقه ادامه دهید (شکل ۵). هرگز برای سرد کردن از یخ استفاده نکنید زیرا بافت را تخریب می‌کند.

روش سرد کردن محل سوختگیشکل ۵- روش سرد کردن محل سوختگی

– در سوختگی وسیع مصدوم را در آب غوطه ور نکنید زیرا خطر از دست دادن دمای بدن وجود دارد.

– اگر منشأ سوختگی ماده نیمه جامد یا مایع مانند قیر یا روغن است، سوختگی را با آب خنک کنید تا روند سوختگی متوقف شود اما برای پاک کردن مواد تلاش نکنید.

– محل سوختگی را تمیز نکنید. اگر تکه‌های کثیف و آلوده‌ای روی آن قرار دارند جهت برداشتن آن‌ها از شست و شو با آب (ترجیحا محلول‌های استریل) استفاده کنید.

– لباس و اشیایی مثل زیورآلات را سریعا از بدن جدا کنید.

– محل سوختگی را در اولین فرصت با پانسمان بپوشانید. استفاده از پمادها و لوسیون‌ها توصیه نمی‌شود. این مواد مانع از خارج شدن حرارت از محل سوختگی می‌شود و می‌توانند شدت آسیب و درد را افزایش دهند.

– برای جلوگیری از آلودگی تاول‌ها را پاره و تخلیه نکنید.

– در سوختگی دست یا پا انگشتان را با گاز استریل از هم جدا کنید تا از چسبیدن نواحی سوخته جلوگیری شود (شکل ۶).

روش گذاشتن گاز استریل بین انگشتان پاشکل ۶- روش گذاشتن گاز استریل بین انگشتان پا

– در سوختگی چشم‌ها اگر پلکها به هم چسبیده‌اند آن‌ها را از هم جدا نکنید. اگر سوختگی حرارتی است یک پانسمان استریل خشک برای هر دو چشم به کار ببرید تا از پلک زدن چشم‌ها جلوگیری شود (شکل ۷).

روش پانسمان سوختگی چشم هاشکل ۷- روش پانسمان سوختگی چشم ها

– به مصدومی‌که سوختگی شدید دارد هرگز از راه دهان چیزی ندهید.

– مصدوم را با پتو بپوشانید تا گرمای بدنش حفظ شود.

– شدت سوختگی مصدوم را تعیین کنید و در صورت وخیم بودن وضعیت، او را بلافاصله به بیمارستان منتقل کنید.

فعالیت

کمک‌های نخستین در سوختگی‌ها را با اعضای گروه خود اجرا نمایید.

سوختگی‌های خاص

سوختگی‌های شیمیایی در پوست: بعضی از مواد در پوست ایجاد سوزش می‌کنند و می‌توانند به بافتها آسیب شدید برسانند. شدت این سوختگی به نوع ماده شیمیایی و غلظت آن و زمان تماس بستگی دارد. برخی از مواد خانگی مثل سفید کننده‌ها و پاک کننده‌ها می‌توانند سوختگی شیمیایی ایجاد کنند.

کمک‌های نخستین در سوختگی‌های شیمیایی پوست: سوختگی ناشی از تماس با ماده شیمیایی را باید بلافاصله به مدت حداقل ۳۰ – ۱۵ دقیقه، با آب فراوان شست و شو داد (شکل ۸). مدت زمان شست و شوی ناحیه سوختگی در مورد مواد قلیایی به علت نفوذ سریع‌تر و عمقی‌تر آن‌ها در پوست بیشتر است (حداقل ۳۰ تا ۶۰ دقیقه). مطمئن شوید که آب مواد شیمیایی را شسته و از بدن دور کرده است.

روش پاک کردن مواد شیمیایی از روی پوستشکل ۸- روش پاک کردن مواد شیمیایی از روی پوست

– مواد شیمیایی خشک را قبل از شست و شو با آب، از محل پاک کنید.

– هنگام شست و شوی مصدوم از دستکش‌های پلاستیکی سالم و عینک استفاده کنید.

– پس از شستن ماده شیمیایی، کمک‌های نخستین را مانند سوختگی‌های حرارتی (که شامل پوشاندن زخم سوختگی با پانسمان استریل، مراقبت‌های راه تنفسی و شوک است) ادامه دهید.

– اگر مصدوم پس از شست و شوی اولیه، مجددا احساس سوزش و درد داشت دوباره ناحیه سوختگی را با جریانی از آب به مدت چند دقیقه بشوئید. اگر زخم را پانسمان کرده اید آن را برندارید و شست وشو را با پانسمان انجام دهید.

– مصدوم را هرچه سریع‌تر به بیمارستان منتقل کنید.

فعالیت

کمک‌های نخستین سوختگیهای شیمیایی در پوست را به وسیله ماکت انجام دهید.

سوختگی شیمیائی در چشم‌ها: مواد شیمیائی سوزاننده می‌توانند به آسانی وارد چشم‌ها شوند و سریعا به آن‌ها آسیب برسانند و باعث سوختگی، حتی کوری گردند. در این موارد مصدوم دچار درد، اشک ریزش و ترس از نور خواهد شد و ممکن است به کدورت سطح قرنیه و چسبندگی پلک‌ها مبتلا گردد.

کمک‌های نخستین در سوختگی چشم

– نباید به مصدوم اجازه دهید که چشم هایش را بمالد.

– فورا چشم آسیب دیده را با آب بشوئید. اگر آب سالم (لوله کشی شهر) در دسترس نیست می‌توانید از هر مایع دیگری، به شرط این که سوزاننده نباشد برای شست و شوی چشم‌ها استفاده کنید.

– برای این کار مصدوم را بنشانید یا بخوابانید، به طوری که سرش به عقب و به سمت ناحیه آسیب دیده خم شود و با ملایمت پلک‌های چشم آسیب دیده را باز کنید و آب را از گوشه داخلی چشم به سمت گوشه خارجی چشم بریزید. برای شست و شوی چشم باید جریان باریکی از آب (با استفاده از لوله پلاستیکی کم قطر، بطری، فنجان و سرنگ پلاستیکی بزرگ) ایجاد کرد (شکل ۹).

روش شست و شوی چشم با آبشکل ۹- روش شست و شوی چشم با آب

– از آنجا که واکنش طبیعی مصدوم بستن محکم چشم است برای شست و شو باید پلکها را به آرامی باز کرد و آن‌ها را کاملا باز نگه داشت (شکل ۱۰).

روش باز نگه داشتن پلک‌ها برای شست و شوی چشمشکل ۱۰- روش باز نگه داشتن پلک‌ها برای شست و شوی چشم

– عمل شست و شوی چشم‌ها را حداقل بیست دقیقه ادامه دهید. اگر بعد از شست و شوی چشم‌ها دوباره مصدوم احساس سوزش داشت عمل شست و شو را پنج دقیقه دیگر ادامه دهید.

– پس از شست و شوی چشم‌ها به مدت کافی، هر دو چشم را با گاز (یا پارچه بدون پرز) مرطوب بپوشانید (شکل ۱۱) و مصدوم را سریعا به بیمارستان برسانید. ضمن انتقال، در صورت نیاز، به شست و شوی چشم‌ها ادامه دهید.

روش پانسمان چشم بعد از شست و شوشکل ۱۱- روش پانسمان چشم بعد از شست و شو

فعالیت

کمک‌های نخستین در سوختگی چشم را در گروه‌های دو نفره اجرا کنید.

سوختگی در دهان و گلو: سوختگی‌های دهان و گلو معمولا از نوشیدن مایعات خیلی داغ، بلعیدن حلالهای شیمیایی یا استنشاق بخار داغ ناشی می‌شوند. این آسیب‌ها خیلی وخیم هستند، زیرا بافتهای گلو در اثر سوختگی به سرعت ورم می‌کنند و احتمالا راه هوا را می‌بندند که نفس کشیدن را مشکل می سازند.

کمک‌های نخستین در سوختگی دهان و گلو

– مصدوم را آرام کنید.

– اگر مصدوم هوشیار است با فاصله هر بار مقدار کمی آب سرد بدهید.

– یقه لباس او را شل کنید و اگر گردن‌بند دارد آن را در بیاورید.

– اگر مصدوم دچار ایست تنفسی یا قلبی شده است بلافاصله روش‌های احیای قلبی ریوی را شروع کنید.

– اگر مصدوم بیهوش بود ولی تنفس عادی داشت او را در وضعیت بهبود قرار دهید.

– مصدوم را سریعا به بیمارستان منتقل کنید.

آفتاب سوختگی: در صورتی که فرد در معرض تابش مستقیم و طولانی اشعه ماوراء بنفش خورشید قرار گیرد، سلول‌های لایه خارجی پوست وی تخریب می‌شود و درد، قرمزی و تاول ایجاد می‌کند.

کمک‌های نخستین در آفتاب سوختگی

– مصدوم را در سایه قرار دهید.

– پوست را با حوله مرطوب یا آب سرد حداقل به مدت ده دقیقه خنک کنید. در ضمن خنک کردن، مکررا به وی کمی آب سرد بدهید.

– اگر سوختگی خفیف است می‌توان از کرم‌های مخصوص آفتاب سوختگی استفاده کرد.

– اگر آسیب‌های شدید، از جمله تاول‌های وسیع در پوست، وجود دارد وی را به بیمارستان منتقل کنید.

فعالیت

کمک‌های نخستین در آفتاب سوختگی را با اعضای گروه‌های دو نفره به صورت نمایشی انجام دهید.

سؤالات تئوری

١- ساختمان پوست را توضیح دهید.

۲- سوختگی را تعریف کنید.

۳- علل سوختگی را نام ببرید.

۴- مواردی را که در تعیین شدت سوختگی نقش دارند، نام ببرید.

۵- انواع سوختگی را بر اساس عمق آن توضیح دهید.

۶- چرا در سوختگی درجه سه مصدوم دردی احساس نمی‌کند؟

۷- در تعیین وسعت سوختگی از……… استفاده می‌شود.

۸- سوختگی در کدام قسمت‌های بدن اهمیت بیشتری دارند؟ آن‌ها را نام ببرید.

۹- سوختگی در چه سنینی خطرناک‌تر است؟

۱۰- عوارض سوختگی در کدام بیماری افزایش پیدا می‌کند.

۱۱- کدام یک از موارد زیر از عوارض دیررس سوختگی است؟

الف) شوک

ب) عفونت

ج) اختلال عضوی

د) اختلال تنفس

۱۲- در سوختگی‌های وسیع مصدوم را در آب غوطه ور بکنید. صحیح……… غلط………

۱۳- کدام یک از موارد زیر در سوختگی مجاز است؟

الف) ترکاندن تاولها

ب) استفاده از یخ

ج) استفاده از پماد

د) پوشاندن سوختگی با گاز استریل

۱۴- استفاده از پماد در سوختگی ها، قبل از انتقال به مراکز درمانی، چه مشکلی ایجاد می‌کند؟

۱۵- آفتاب سوختگی را توضیح دهید.



» فایل word «سوختگی»

تهیهٔ فایل

» فایل pdf «سوختگی»









آیا این مقاله برای شما مفید بود؟
بله
تقریبا
خیر
منبع
chap.sch.ir

داریوش طاهری

اولیــــــن نیستیــم ولی امیـــــد اســــت بهتـــرین باشیـــــم...!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا